bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Södra Oran
 I. Eberhardt
Konspirationsteorierna..
 E. Åsard
En bön för tjernobyl
 S. Aleksijevitj
Homo Deus - en kort hi..
 Y. Harari
Mexicos erövring Corté..
 W. Prescott
The Economics of Casin..
 D. Walker
Perus erövring Inkarik..
 W. Prescott
Det moderna folkhemmet
 J. Åkesson
Landet utanför: Sverig..
 H. Berggren
Valet är ditt
 C. Wahlden

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerEn del av mitt hjärta lämnar jag kvar

 
Författare: Diana Janse
Genre: Fakta
Ämnesord: krig, politik, religion, kultur
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789150112030
 
Spänning:  7
Romantik:  1
Humor:  3
Lärorik:  9
Sorglig:  8

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Rappt och kul och innovativt skrivet om den verkliga diplomatin långt bortom fest och kristallkronor."
Carl Bildt, utrikesminister

En gripande skildring av en av världens mest omtalade platser just nu - Afghanistan. Den unga svenska diplomaten Diana Janse kastas in i ett liv långt från salonger och cocktailpartyn när hon söker en UD-tjänst med placering i Kabul. Plötsligt handlar vardagen om att lyckas få elektricitet till bostaden några timmar varje dygn, att hitta människor att lita på när ingenting fungerar och att längta hem. På mindre än två år förändras hela hennes världsbild för gott.

Diana Janse har arbetat på UD sedan 1999, varit posterad i Moskva och tjänstgjort i Belgrad, New York och Kabul.


Utdrag ur boken:
Ge mig mod att leva
innan jag dör

Okänd


Medelbetyg: 5 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av En del av mitt hjärta lämnar jag kvar :


kristina_s 2010-03-04 15:43
Recension av Diana Janses En bit av mitt hjärta lämnar jag kvar

Diana Janse är född 1970, hon är diplomat, statsvetare och slavist. Hon har arbetat på UD sedan 1999. Hon har haft placeringar i Moskva, Bryssel, Kabul och Bryssel. För närvarande arbetar hon under vår utrikesminister Carl Bildt.

Boken är Diana Janses debut som författare.

(Detta är en recensionsbok från Alfabeta förlag.)


Handling: Efter att UD har haft en diplomattjänst i Kabul utannonserat tre gånger utan att någon sökt tjänsten, bestämmer sig Diana Janse lite vemodigt att ta den.
Hon arbetar där 2004-2006. Boken är främst en reportagebok, men även en dagbok, där Diana skriver om sina upplevelser. Hon skriver om fattigdom, våld, förtryck och korruption som är en del av vardagen för Afghanistans befolkning.

Diana hyr ett litet hus i Kabul, som hon inreder så hemtrevligt det går. Största problemet är elektriciteten, som går och kommer när den vill. Även om Diana Janse har en generator i sitt hus, så fryser hon nästan jämt. Ibland tryter hennes ork och då tar Diana flyget till Islamabad, hon tycker om att flyga över de vackra bergen. Ibland reser hon till Tokyo eller Dubai bara för att shoppa.

Vidare berättar Diana Janse om de långa bilresorna runt om i Afghanistan som diplomaterna måste göra. Hon möter krigsherrar med sina Kalasjnikovs hängande runt axeln och den otroligt fattiga lokalbefolkningen. Diana berättar även om sin stora minskräck. Hon vågar knappt gå utanför bilen.
Som tur är verkar Diana Janse ha skinn på näsan, hon både säger ifrån och vågar säga och stå för sina åsikter. En riktigt lärorik bok där det händer något hela tiden.

WOW, Diana Janse vilken debut! Jag bara älskade boken från första till sista sidan och jag sträckläste den. Kul att det kommer en till författare som skriver om Afghanistan. Vi behöver även Åsne Seierstad och Johanne Hildebrandt, eftersom de koncentrerar sig mest på krigssituationer.
Diana Janse har en mer helhet. Hon beskriver sina resor och de människor hon träffar. Diana skriver väldigt öppet och med mycket känslor om Afghanistan. Jag har skrivit förut att mitt stora intresse är Mellanöstern och efter att läst denna bok, är intresset ännu större. Jag hörde en intervju med Diana Janse på TV, där hon fick frågan: ”Vad tror du om Afghanistans framtid, finns det någon? ”Rom byggdes inte på en dag”, svarade hon. Det känns som ett bra svar, vilket jag väljer att avsluta min recension med.

Betyg 5/5 Kristina Simar lektör/bokrecensent
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till En del av mitt hjärta lämnar jag kvar


  Köp boken som film på cdon: