bokrecensioner boktips

Barn 44

Originaltitel: Child 44
Författare: Rob Tom Smith
Genre: Deckare
Ämnesord: krig, hälsa, mord, psykologi, kärlek, spänning
Utgivningsår: 2009
ISBN: 9789113018010


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Moskva 1953. Stalins järngrepp är hårt och obarmhärtigt och säkerhetstjänsten är brutal och urskiljningslös. I detta "perfekta" samhälle verkar officeren Leo Demidov - en krigshjälte som också är hängiven sovjetmedborgare och lojal mot sin arbetsgivare. Men han har börjat tvivla ... tvivla på ett samhälle som kommenderar sina medborgare att tro att brott inte existerar och där oskyldiga kan torteras till döds och man försöker mörka ett barns död. För, som titeln anger, handlar det om en lång rad ouppklarade barnamord.

Medelbetyg: 3 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Barn 44 :
2009-10-05 20:54
Recension av Tom Rob Smiths bok Barn 44

Tom Rob Smith är född 1979. Hans mamma är från Sverige och pappan från England. Tom växte upp i södra London, där hans föräldrar restaurerade och sålde antikviteter och gamla böcker. Rob började tidigt läsa berättelser av Roal Dahl och Stephen Spielberg. Tom har tagit examen i engelsk litteratur vid universitetet i Cambridge. Efter det fick han ett skrivarstipendium och började läsa på ett universitet i Italien. När han kom tillbaka till England 2004, började han att skriva manus för populära TV-serier och, såpor. Barn 44 är Tom Rob Smiths debutroman.

Ukraina 25/1- 1933
Det är fattigt, ingen mat finns. Byborna har för länge sedan ätit upp sina husdjur, råttor och möss.
Två små barn ger sig ut i skogen för att leta efter något ätbart. Men bara ett barn återkommer hem.

1953
Man får nu träffa MGB - agenten Leo, som är huvudperson i denna bok. Han är officer i säkerhetstjänsten i Moskva.
Han får i uppdrag att utreda ett misstänkt dödsfall på en pojke i femårsåldern. Pojken hade hittats död vid ett järnvägsspår. Pojkens familj är säkra på att pojken blivit mördad. Men Leo som fått hårda order av överordnade att påstå att det bara varit en olycka. Så Leo brydde sig inte ens om att titta på kroppen. I Stalins Sovjettunionen ifrågasätter man inga beslut från högre instans.
Till vardagen tillhör misstänksamhet och angiveri. Bara ett litet misstag kan göra att man riskerar att skickas till arbetsläger i Sibirien.
Leos överordnade kräver att han ska ange sin hustru som spion. Men han vägrar och han degraderas till en vanlig polis. Leo och hans fru blir skickade till en skitig industristad på andra sidan Uralbergen.
När Leo får reda på att flera mord på barn har skett där, förstår han att den lilla pojken i Moskva också måste ha mördats.
Han försöker tillsammans med sin fru att lösa morden. Leo tro att det måste vara någon som reser i arbetet som är den skyldiga.
Han får oväntat hjälp av en vän med namn på personer som är resande. Han upptäcker ett namn som han känner igen och som kan vara den misstänkte mördaren. Leo och hans fru letar reda på personen och hittar honom. Men den kopplingen Leo och personen har till varandra gör det inte lätt att gripa den skyldiga.

Barn 44 skulle först bli ett filmanus. Men det var svårt att sälja filmrättigheterna till en film som bara utspelar sig i ”Sovjetunionen”. Men nu när Tom Rob Smith gjort succé med boken, talas det om film i alla fall.
Boken var lättläst och intressant. Skrämmande med ”Sovjetunionens” regler: Att inget får i fråga sättas av de regler som myndigheterna skrev.
Jag hade nog velat följa mördaren mer. Alla fruktansvärda mord försvann ur handlingen, eftersom den följde Leo hela tiden. Boken är klassad som en deckare. Men tyvärr tycker jag inte att historien kom upp till den spännande deckarhistoria som jag trott.

Betyg 3/5 Kristina Simar lektör/bokrecensent

Betyg 3
2009-10-16 10:49
Historien handlar framförallt om det korrumperade Sovjet under Stalintiden, där ledstjärnan är "Misstro den du litar på".

Man får följa MGB-agenten Leos förvandling från att vara brutal framgångsrik officer till förvisning och förvandling till en mer hänsynsfull människa.

Resan dit är obehaglig och skrämmande - mycket rafflande.
Förhoppningsvis är beskrivningarna av svek, rädsla och grymheter av och inom poliskåren överdriva.
Allt är lite för nattsvart för att det ska bli toppbetyg.
Betyg 4
2010-01-16 10:35
Omedelbart sugs man in i handlingen och i huvudpersonen Leos tankar. Varje sida är plågsam. Det finns inget hopp, allt är djävligt. Jag står inte ut med att vara instängd i denna bok.
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Barn 44
Liknande böcker:
Fasad
 J. Hurtig Wagrell
Järtecken
 C. Carlsson
På ett ögonblick
 J. Callaghan
Daisy Darker
 A. Feeney
Blodrött hav
 L. Sigurðardóttir
En bondes död
 N. Naseh