bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Herr Isakowitz skatt
Stockholms sägner
Liknande böcker:
Resa i månljus
 A. Szerb
Folkets skönhet
 M. Pryds Helle
Den vita staden
 K. Ramqvist
Rucklet
 M. Sällström
Haggan
 A. Berg
Gilieds döttrar
 M. Atwood
Krönikan om Ylva Alm 2..
 I. Skjelbakken
Booze
 B. Danielsson
Tre systrar och en jul..
 S. Morgan
Miraklernas tid
 E. Seeberg

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerUrsäkta, men din själ dog nyss

 
Författare: Danny Wattin
Genre: Roman
Ämnesord: psykologi, kärlek, framtid, vetenskap, ungdom
Utgivningsår: 2009
ISBN: 9789164203007
 
Spänning:  4
Romantik:  4
Humor:  3
Lärorik:  9
Sorglig:  6

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Det är Äggbankningsdag och allting är precis som vanligt. Ljuden från skolgårdens fortplantningsruta, småflickorna som strosar runt i väntan på att deponera sina äggstockar och Angelinorna som fnittrande bläddrar igenom sina kataloger i jakt på nya kändisar att göra barn med. Det finns ingen som helst möjlighet för Benjamin Albert Bonkenstein, till hälften Einstein, att veta att hela hans tillvaro snart kommer att vändas upp-och-ned. Ett händelseförlopp som börjar när han inleder ett hemligt förhållande med den genetiskt överlägsna överklassflickan Julia och slutar i en härva av mord, lögner och skönhetsideal så extrema att de riskerar rasera grunden för allt mänskligt liv.
Ursäkta, men din själ dog nyss är en berättelse om vikten av medkänsla i en tid av självupptagenhet. Med avstamp i aktuell forskning inom gen- och bioteknik och den snabbt ökade handeln med mänskliga arvsanlag målar Danny Wattin upp en värld där människan offrat det hon behöver för att få det hon vill ha. En värld inte helt olik vår egen. Där mäklare säljer attraktiva blondiners ägg till högstbjudande, nobelpristagarspermier beställs över nätet och graviditeter läggs ut på fattiga kvinnor i andra delar av världen. En plats där fulhet är ondska, barn en mänsklig rättighet och kärlek endast kan finnas av den som är beredd att försaka allting annat.


Medelbetyg: 4 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Ursäkta, men din själ dog nyss :


kristina_s 2009-09-16 12:06
Jönköping 090915

Recension av Danny Wattins bok Ursäkta, men din själ dog nyss
Danny Wattin är 35 år. Han har flickvän och två barn. Han är journalist, diversearbetare, salladsodlare, oboy-framställare och har drivit bokförlag. Han bor i Sverige och i Australien, eftersom hans flickvän är från Australien. Detta är hans tredje bok.

Handling – Danny Wattins nya roman Ursäkta, men din själ dog nyss har sin handling i ett fiktivt samhälle och år, någon gång i framtiden. Här föder medel- och överklassen sina barn på naturlig väg längre. Man väljer istället ur donationskataloger, så att barnet ska få perfekta gener. T.ex. En vacker ljushårig flicka, med blåa ögon och som dessutom är intelligent. Vackert utseende och intelligens är närmast ett måste.

Medel- och överklassens kvinnor använder sig av surrogatmödrar från underklassen, de vill inte förstöra sina kroppar eller karriärer.
Underklassen föder dock på vanligt vis.

Huvudpersonen i boken heter Benjamin Albert Bonkenstein. Hans mamma vann första pris i en tävling, där priset var Albert Einstein DNA. Hon befruktade sig med detta DNA och födde Benjamin som inte är någon skönhet. Han är kort och ful, många tycker att han liknar den kände sångaren Art Garfunkel från långt tillbaka i tiden.

I Benjamins skola har de fortplantningsrutor på skolgården, där eleverna tränar fortplanting på gammalt vis. Ett antal Maradonor spelar fotboll och Angelina I,II och III tittar i sina kataloger på jakt efter kändisar de vill ha barn med.

Benjamin blir förälskad i den genetiska överlägsna överklassflickan Julia och de inleder ett hemligt förhållande. Något som slutar i en härva av lögner, skönhetsideal och till och med mord.

Ja, Danny Wattin. Han lyckas alltid med att skriva om ett annorlunda ämne och personligheter. I debutboken Stockholmssägner var det döden som var huvudperson.
Här är det personer som inte blivit till på ett normalt vis, utan de har gener från kända personer. Egentligen är det är en skrämmande historia, som kan bli verklighet om inte människorna tänker sig för. Genforskningen är redan nu mycket framgångsrik. Det finns surrogatmödrar i Indien som rika amerikaner använder sig av för en billig penning. Här i Sverige har ju en flicka fötts för att ge sin bror en chans att överleva en dödlig sjukdom, genom att donera benmärg. En händelse som gett upphov till diskussion. Ingen kan formulera sig så bra som Danny Wattin. Hans språkkonst är närmast perfekt. Jag kommer numera att kalla Danny för ”småordens mästare”. Jag brukar bli irriterad när många författare fyller ut texten med småord som så och på osv. Men Dannys text blir så bra med dessa småord. Jag hakar inte upp mig någonstans. Allt är bara så perfekt.

Betyg 5
Kristina Simar lektör/bokrecensent
Betyg 5

helix 2011-01-16 13:11
En ganska rolig idé, man kanske alltför mycket drar tankarna till Huxleys "Du sköna nya värld". Men kanske blir det ofelbart så när temat är en framtidsdystopi där samhället (på ett eller annat sätt) ser till att människor skapas under bästa möjliga betingelser.
I "Ursäkta, men din själ dog nyss" tycker jag att Wattin har lite svårt att leva upp till sin egen idé. Det trampas ganska mycket vatten ch det blir aldrig riktgt så lustigt som författaren vill.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Ursäkta, men din själ dog nyss


  Köp boken som film på cdon: