bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Gustav Vasa En furste..
 O. Larsson
Soldaten
 I. Lo-Johansson
Stockholms blodbad
 D. Harrison
Nödrop: När krisen kommer
 L. Knutson
Huset med de två tornen
 M. Zaremba
Kapten James Cooks resor
 C. Lloyd
Berättelse om ett liv
 P. Handke
Mannen som formade nat..
 G. Broberg
Lovisa Ulrika Konst oc..
 C. Rainer
Bruce Dickinson: En sj..
 B. Dickinson

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerEnkel resa med retur

 
Författare: Cina Holmberg
Genre: Biografi
Ämnesord: krig, historia
Utgivningsår: 2008
ISBN: 9789189336476
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Medelbetyg: 2 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Enkel resa med retur :


Freddi 2009-09-01 17:01
Cina Holmberg berättar i sin bok "Enkel resa med retur" inledningsvis om sin lyckliga barndom i Ungern. Hur hon levde med sin mamma och pappa som drev lanthandel, den goda sammanhållningen i samhället och grannar vars barn hon lekte med och passade. Hon levde ett liv med vardagens glädje och sorger, som när hennes två systrar drunknade och hur hon - med sin mammas hjälp - fick lära sig att hantera sorg och smärta.
Sedan kom Ungerns egna små nazister - Pilkorsarna - och började tränga sig på och vardagen förändrades. I snabbt tempo berättar Cina om gettoiseringen av judar, om transporten till Auschwitz, om de hårda förhållandena och hur hon fick komma därifrån för att jobba på en fabrik. Och sedan om tiden fram till befrielsen med Folke Bernadottes Vita bussar, bara minuterna före hon skulle blivit avrättad.
Därefter fortsätter hon berätta om sitt liv efter hon anlänt till Sverige och åren fram till nutid.

"Enkel resa med retur" är en mycket kort bok, skriven med ett mycket enkelt språk. Ljudboken läser Cina in själv på knagglig Svenska. Detta är en livsskildrig med mellanlandning i det traumatiska Auschwitz. Cina överlever tack vare föräldrar som förberett henne väl på livets hemskheter, hjälp från de få välvilliga i Auschwitz samt två mycket lojala barndomsvänner som hon hade turen att få ha med sig genom hela upplevelsen. Till skillnad från överlevare som Irme Kartesz och Primo Levi - som överlevde förintelsen bara rent fysiskt men vars själar dog i lägerna - upplever jag att Cina Holmberg överlevde även själsligt. Troligen på grund av det jag nämnde tidigare. Hon hade upplevelser bland all hemskhet som bekräftade för henne att mänsklig godhet finns överallt. Som den kvinnliga SS-officern som såg henne sörja sin mamma, tog henne avsides och smög till henne en smörgås.

Cina har ägnat de denaste åren med att resa runt till skolor och konfirmationer och berätta om sina erfarenheter. Detta har hon sedan sammanfattat till en bok. Och som hon själv säger: hon är inte den första som skriver en bok om det här, men detta är hennes bok.
"Enkel resa med retur" är en viktig bok på så sätt att allas vittnesmål från förintelsen måste bevaras för vårt kollektiva minnes skull, men rent litterärt var boken medioker och jag kan inte ge den högre betyg än en tvåa.

Betyg 2KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Enkel resa med retur


  Köp boken som film på cdon: