bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Kvinnorna på Flanagans
 Å. Hellberg
Dammsuga i mörker
 J. Beagin
Mormors val
 K. Branzell
1794
 N. Natt och Dag
Hit men inte längre
 M. Maunsbach
Du tysta du glädjelika..
 D. Östlund
Sanning och skvaller
 C. Sittenfeld
Renoveringsobjektet
 E. Åhman Owetz
Flickorna i speceriaff..
 E. Åhman Owetz
Anna - Lisas val
 E. Åhman Owetz

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerLilith - Adams första hustru

 
Författare: Anita Gustavsson
Genre: Roman
Ämnesord: depression, historia, kärlek
Utgivningsår: 1980
ISBN: 9132330553
 
Spänning:  3
Romantik:  3
Lärorik:  3
Sorglig:  6

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Lilith var Adams första hustru, skapad samtidigt med honom ur jordens stoft. Hon var stolt och självständig och vägrade att lyda sin man. När Adam ville kuva henne lämnade hon Paradiset för att återvända i ormens gestalt

På denna legend bygger Anita Gustavssons roman. I gränslandet mellan dröm och verklighet tecknar författaren ett fascinerande porträtt av Lilith, både som mytisk gestalt och levande kvinna, medan hon i Bibeln nämns mest i förbigående som en suspekt person som man helst inte talar om.

I allt väsentligt är det en berättelse om frihet arvet som Lilith lämnat till sina sentida döttrar, och som förtjänar att förvaltas väl.

Hon /Lilith/ drar iväg med sina barn och mitt i hennes primitiva liv känner vi igen oss, vi nutida kvinnor, som i likhet med Lilith vill bli betraktade som medmänniskor, inte varken under- eller överlägsna, bara som jämlika, med egna villkor och egen kraft

Medelbetyg: 4,33 (3 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Lilith - Adams första hustru :


klingklang 2009-08-18 10:16
En feministisk modern berättelse ur Lilith´s perspektiv. Vem var hon? Hur var livet i Paradiset? och varför beskrivs hon traditionellt som ond?
Betyg 4

Malinelle 2010-04-15 13:14
Jag har läst boken Lilith - Adams första hustru. Den utspelar sig som man kanske kan lista ut av titeln, i mänsklighetens begynnelse. Åtminstone om man tror på världsreligionernas skapelseberättelser. Lilith själv nämns knappt i Bibeln, att kvinnan i Bibeln har två skapelseberättelser kan ses som ett tecken på att hennes existens, men det enda stället hon nämns vid namn är hon är i skepnad av en listig och ondsint ökendemon. Däremot finns det en del berättelser i andra religiösa texter som kan tydas som att Adam hade en hustru före Eva. Det är detta antagande som ligger som grund för den här boken.

Boken bygger till största del på hur författaren själv förställer sig Liliths liv. Till vis del har hon även hämtat matrial från boken "Die Sagen der Juden".
Lilith skapades samtidigt som Adam, rygg mot rygg, och ansåg därför att de trots sina olika kön var jämlika medmänniskor som kompletterade varandra. Adam var dock av en annan åsikt och trots att Lilith älskade Adam och trodde att de var menade att leva tillsammans, så valde hon att lämna paradiset och Adam. Även när Adam skickade tre änglar till henne för att hon skulle komma tillbaka så valde hon att stanna utanför. Därmed blev hon förbannad och var inte längre välkommen till paradiset. "Den Osynlige" dvs, Gud, skapade en ny kvinna till Adam, den så välkända Eva. Lilith brann av hat och avundsjuka och återkom till paradiset för att lura Eva till att äta av Kunskapensträd och därefter få Adam att äta av det.

Boken skilldrar dagens svenska feministiska tankar a´la Schyman, ganska bra. Liliths grundläggande strävan efter jämlikhet må vara bra, men i sitt bemödande om att bli en fri och självständig kvinna så låste hon sig fast och begränsade sig själv.
Författarens förhoppning om att relatera Liliths tankar och handlingar till dagens, ger också tyvärr boken en stundtals oseriöst intryck. Jag upplever att författarens skildring av Lilith är alltför färgad av dagens bild av feminism och våran längtan efter förebilder. Dagens feminism är trots allt en relativt ny företelse, men inte ens under slutet av 1700-talet, början av 1800-talet, då den feministiska ideologin hade sin början, var den lik de feministiska tankarna som författaren presenterar. Det känns därför lite väl långsökt och tillgjort att ursprungmänniskorna gick i exakt samma resonemang som dagens, även om de grundläggande idéerna om jämlikhet säkerligen borde ha funnits.
Jag tycker att boken var underhållande att läsa ur ren skönlitteratuler aspekt, och det är väl skönlitteratur den i första hand är. Det var intressant att få en mer personlig bild av hur det skulle kunnat gått till, att se hur författaren föreställde sig de så välkända karaktärerna och deras situation.
Boken är helt och hållet skrivet ur Lilith´s perspektiv, vilket gör den intressant och spännande. Författaren använder ett enkelt och lättläst språk.

Jag kan rekomendera boken eftersom den gav mig en tankeställare om hur världen skulle ha kunnat se ut. Lilith framställs som stark men innerst inne har även hon en osäker sida, precis som alla andra.
Betyg 4

allinug 2011-02-22 18:47
GLATT ÅTERSEENDE. Bra och intressant bok som stått sig sedan 80 talet. Läste den då och har läst om den nu! Eviga frågor om verklig och ärlig kvinnlighet om den frihet som ligger i att bejaka sin natur som kvinna. Men också vad det fortfarande kostar. Lillith-arvet facinerar fortfarande och kommer att fortsätta att göra det. Fn bränns vi inte på bål så ofta hur blir det i framtiden? Skönlitterärt lättläst och direkt.
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Lilith - Adams första hustru


  Köp boken som film på cdon: