bokrecensioner boktips

Carmilla

Författare: Sheridan Le Fanu
Genre: Thriller
Ämnesord: mord, kärlek, spänning
Utgivningsår: 1872
ISBN: 9781598182828


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Laura och hennes far lever ett lugnt liv i sitt avlägsna slott i tät skog Steiermark. Det är en ensam tillvaro för unga Laura, som inte har sällskap med undantag för hennes guvernant och sporadiska besök av angränsande herrskapet. Into detta ensamma liv kommer den mystiska hus gäst, Carmilla.

Slowly Laura falls under Carmilla's spell. Whilst she is both attracted and repulsed by Carmilla, she seems unable to find the energy to resist her. Sakta Laura omfattas Carmilla's spell. Samtidigt som hon är både lockade och avsky av Carmilla, hon verkar inte hitta den energi att motstå henne.

A spate of sudden wasting deaths afflict the peasants in the countryside around the castle and Laura herself falls ill. Will they manage to work out the cause of her illness in time or will she just be the latest victim of the vampire Carmilla? En ström av plötslig slösa dödsfall drabbar de bönder på landsbygden runt om i slottet och Laura själv blir sjuk. Kommer de att lyckas utarbeta orsaken till hennes sjukdom i tid eller kommer hon bara vara den senaste offret för vampyr Carmilla?

Utdrag ur boken:
Hon var mycket vacker i månskenet. Hon gav mig en blyg och egendomlig blick innan hon hastigt gömde ansiktet i mitt hår, hon utstötte en djup suck som nästan lät som en snyftning och kramade darrande min hand. Hennes mjuka kind brände mot min. "Käraste, käraste", mumlade hon, "jag lever i dig, du skulle kunna dö för mig, jag älskar dig så mycket".
Medelbetyg: 2,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Carmilla :
2009-07-25 17:15
Jämfört med många nyare vampyrberättelser är denna berättelse mer av en "traditionell" folksaga. Rätt så tråkig. Skulle kunna bli en succé om den livades upp mer och gjordes mer modern.

För mer info om boken: http://www.lovevampires.com/slfcarmilla.htm
Betyg 1
2021-06-20 20:13
Denna kortroman var riktigt intressant att läsa. Kanske framför allt därför att den enligt baksidestexten introducerar vampyrgestalten i världslitteraturen. Jag är säkert inte den ende som sett Dracula av irländaren Bram Stoker som originalet i vampyrgenren, men Stokers landsman Sheridan Le Fanu var före. Carmilla kom ut 1872, medan Dracula inte publicerades förrän 1897, alltså ett kvartssekel senare. (Vampyrtemat har även funnits i andra, tidiga, litterära verk, men utan att dessa har nått samma ryktbarhet.)

I den svenska utgåvan från 2015 har översättaren Charlotte Hjukström skrivit ett intressant efterord. Där lägger hon dels en feministisk aspekt på Carmilla, dels framhåller hon att det går att tolka det som att det finns en lesbisk dragning mellan Carmilla och Laura. Stokers verk kan då ses som ett svar på detta, genom att en kvinnlig vampyr blir besegrad med manliga maktmedel och det patriarkala ordningen blir återställd.

Jag kan inte bedöma om detta stämmer. Oaktat hur man vill tolka boken är den intressant att läsa. En klassisk vampyrhistoria publicerad 25 år före Stokers Dracula. Är man intresserad av skräckhistorier är Carmilla en klassiker som måste läsas.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Carmilla
Liknande böcker:
Murgrönan
 M. Stewart
Sista planet till Norge
 Å. Cederberg
Den som fruktar snön
 H. Palladino
Mardrömmar
 G. Maupassant
Friheten
 A. Dahl
Röd vinter
 M. Cameron
Röd vinter
 M. Cameron
Röd vinter
 M. Cameron
Röd vinter
 M. Cameron