bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
De Rätta
Extras
Ful eller snygg?
Midnighters #1: The Se..
Midnighters #2: Touchi..
Midnighters #3: Blue Noon
Parasit
The Last Days
Liknande böcker:
Det bubblar i fjorden
 J. Stenlund
En mystisk historia
 H. Iseborg
Kittys spökhistorier
 C. Keene
En stjärna för Megan
 A. Baillie
I mumiens gravkammare
 L. Beach
Min hemliga tvilling
 K. Lundberg Hahn
Cassies dubbelgångare
 G. Tobien Sherman
Norra Latin
 S. Bergmark Elfgren
Slutet
 M. Strandberg
Det sjunde rummet
 E. Svernström

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerFul

 
Originaltitel: Uglies
Författare: Scott Westerfeld
Genre: Ungdom
Ämnesord: framtid, spänning, äventyr
Utgivningsår: 2005
ISBN: 0689865384
 
Spänning:  7
Romantik:  7
Lärorik:  3
Sorglig:  5

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Tally kan knappt bärga tills hon ska fylla sexton och genomgå den stora förändringen och sluta vara en fuling. Operationen som ska göra henne snygg och en del av de vackra på insidan av stans vallgrav. De nysnygga som bara roar sig, går på fina fester och leker hela dagarna med sina superavancerade teknikprylar. Men några månad innan den stora dagen träffar hon Shaya som är tveksam när det gäller operationen, som vill fly ut och leva utanför staden, något som sätter Tally i fara. Måste hon förråda sin vän för att bli snygg och är det verkligen värt det?

Medelbetyg: 4,67 (6 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Ful :


klingklang 2009-07-17 20:12
Jag brukar vanligtvist inte läsa ungdomsböcker, men denna serie var över förväntan. En mycket spännande berättelse om Tally Toungblood och hennes äventyr. Serien har en hel del pikar om hur framtiden kan blir.

Berättelsen utspelar sig i framtiden. Den gamla världen, den värld vi lever i, har gått under. Århundraden har passerat och för att göra så att vi ske leva i fred och vara likvärdiga, genomgår alla en skönhetsoperation vid 16 års ålder. Men vad folk inte vet är att de även mixtrar med deras hjärnor.

Hela serien består av: Uglies, Pretties och Specials.
Det finns även en liten utstickare, Extras, som kan ingå i serien, men vars huvudperson är någon helt annan än Tally Youngblood.
Betyg 5

Äppelfrö 2009-08-16 19:41
Jag brukar inte läsa ungdomsböcker längre, men fastnade för titeln vid senaste besöket på biblioteket. "Ful" beskriver vår världs framtid och utspelar sig i en stad mycket olik mot den vi lever i nu. Dagens mänsklighet dör och de överlevande bygger upp ett nytt samhällssystem för att undvika liknande händelser i framtiden.

Den största skillnaden är operationen som alla genomgår vid 16 års ålder, för att gå från ful till snygg. Den infördes för att få bukt med skönhetsfixeringen som existerade innan mänsklighetens fall. Med skönhetsoperationen i tonåren är det ingen som bryr sig om att banta eller förändra sin kropp innan dess, de ska ju ändå opereras. Alltså förekommer inte ätstörningar och träningsnarkomaner längre.

Jag är svag för böcker (och filmer) som beskriver en möjlig framtid. Särskilt när den bild som ges känns relevant och möjlig. Jag rekommenderar den här boken, en tankeställare som ger ett perspektiv på dagens utseendefixerade samhälle!
Betyg 4

Lucia 2011-11-13 14:21
Väldigt spännande mycket bra bok! Extremt läsvärd!
Betyg 5

Saralt 2011-11-14 22:35
Jag är väldigt svag för the-future-sucks böcker, så det var väl oundvikligt att jag skulle plocka upp den här.

Boken handlar om Tally, snart 16 år, som lever i en värld där plastikoperationer gör alla medborgare lika snygga när de fyller just 16. Hon har sett fram emot den dagen hela sitt liv, men så bara veckor innan hennes födelsedag rymmer hennes bästa vän Shay från deras stad till skogen där hon hävdar att andra människor som inte har gått igenom operationen lever. Ska Tally följa sin bästa vän, eller ska hon genomgå operationen utan henne?

Boken är verkligen läsvärd, den får en att tänka till om alla konstiga skönhetsideal som finns och frodas i vår värld. Dock så tyckte jag att romansen och den oundvikliga kärlekstriangeln (är det något jag hatar är det kärlekstrianglar...!) var.... Onödig. Jag tyckte den distraherade från syftet. Plus I don't know you but I will love you forever and ever? Puh-lease. Även upprepningar av orden ful och snygg och allt hela tiden blev fort tröttsamt.

Överlag är den riktigt bra dock, och ställer en viktig fråga. Så läs på!
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Ful


  Köp boken som film på cdon: