bokrecensioner boktips

Den Flygande holländaren

Originaltitel: The Phantom ship
Författare: Frederick Marryat
Genre: Klassiker
Ämnesord: spänning, äventyr, spökhistoria
Utgivningsår: 1839
ISBN: 0554246023


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Handlingen i Flygande holländaren bygger på en legend från 1600-talet. En holländsk skeppare som hette van Straten ville visa sitt förakt för den kristna tron genom att gå till sjöss på långfredagen.
Som straff blev han dömd att irra omkring på haven till yttersta dagen.
Många diktare har fängslats av detta tacksamma tema. Många böcker har skrivits och alla har haft sin egna version av legenden.
Hos Marryat är legenden utformad så att Flygande holländaren, kapten van der Decken, uppenbarar sig för sin son Philip för att be honom om hjälp för att bli fri sin fördömelse. Dessutom finns i boken en romantisk kärlekssaga mellan Philip och den vackra Amine som är av orientalisk börd men om det skall inte avslöjas mer än att Marryats berättelse svarar mot högt ställda dramatiska förväntningar.
Medelbetyg: 3,67 (6 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den Flygande holländaren :
2004-04-25 10:42
Flygande holländaren är en legend om ett skepp som är dömt att segla förevigt sedan kaptenen motsatte sig Gud och seglade på långfredagen.
Det här är en av många olika versioner om hur det gick för spökskeppet och alla som mötte det. Frederick Marryat skrev den här boken under 1800-talet så den kan vara lite svår att läsa ibland eftersom den är skriven på ett sådant gammeldags sätt. Den blir kanske inte lika spännande heller då man inte riktigt kan relatera till det vördnadsfulla språket. Men jag gillade boken iallafall. Den Är spännande.
Betyg 3
2006-05-13 11:22
spänning, men med ett något åldrigt språk
Betyg 4
2011-08-27 11:14
Faktisk så var denna bok en STOR besvikelse. Jag hade väldigt höga förväntningar för den, då när jag visste i korthet vad det handlade om. Men den är oerhört tråkig och, trots namnet, ser och hör man välditg lite om Flygande Holländaren själv.
För det mesta handlar det om Holländarens kaptens son, Philip van der Decken, om hans resor ute på havet om romans med sin vackra flickvän Amine. Då och då vid stormar kan han utanför Afrikas västkust se sin fars skepp, och ser även en skymt av honom också. Men för det mesta är det allt.
Den får en tvåa för en spännande idé, men som tyvärr blir till flopp.
Betyg 2
2020-12-01 06:24
En bra bok som är en riktig klassiker. Spännande bok som har det mesta.
Betyg 4
2024-01-06 20:37
Berättelsen bygger på en gammal sägen om en kapten som seglar omkring. Han har drabbats av en förbannelse genom att han har svurit på att runda Godahoppsudden, även om han måste segla till domedag. Den spännande berättelsen handlar om hur sonen Filip ger sig ut på haven för att försöka rädda sin far från förbannelsen.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Den Flygande holländaren
Liknande böcker:
Den osynlige mannen
 H. Wells
Livet på landet
 F. Reuter
Bartolomeinatten
 P. Merimée
Begums 500 miljoner
 J. Verne
Stigfinnaren
 J. Cooper
Samma Författare: