bokrecensioner boktips

Sparvmolnet

Originaltitel: Cloud of Sparrows
Författare: Takashi Matsuoka
Genre: Historisk roman
Ämnesord: historia, kärlek, spänning, äventyr
Utgivningsår: 2002
ISBN: 9789177113119


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Magnifikt drama ā la Clavells Shogun
Året är 1861 och ett amerikanskt fartyg ligger för ankar i Edos hamn. Fartyget orsakar kaos för ingen vet vad dess ankomst kan leda till.
Japan har varit stängt från omvärlden i 200 år. Några år tidigare tvingades kejsaren släppa in västerlänningar efter att ett krigsfartyg hotat att beskjuta huvudstaden med moderna kanoner, och nu måste man än en gång släppa in främlingar i riket.
Det är en tid av förändringar och stridigheter. I två sekler har kejsaren styrt sitt feodalrike med klanernas hjälp; nu hotar allt att störta samman. Shogun och hans samurajer tillhör en utdöende kultur men många är redo att dö för att försvara den.

Ombord på skeppet finns missionärerna Zephaniah Cromwell, Matthew Stark och Emily Gibson. De säger att de kommit för att kristna hedningarna, men samtliga har hemliga mål med sin resa och ingen är vad den utger sig för att vara.
Missionärerna vet väldigt lite om landet de kommit till och är totalt hjälplösa när de efter landstigningen blir beskjutna. Zephaniah Cromwell dödas, och utan Lord Genjis hjälp hade de andra också blivit mördade. Lord Genji tillhör de få japaner som vill lära känna västerlänningarna och lära sig mer om världen. Han vet att Japan inte kan isolera sig från omvärlden längre och att det enda sättet att överleva är att anpassa sig till resten av världen.
Hans klan blir hatad av andra klaner för att de stöttar utlänningarna och hans beslut pressas och kritiseras från alla håll. Genjis familj är anrik och har en fantastisk historia. Enligt traditionen kan en person i varje generation se in i framtiden, men ingen vet om det är sant. Hans farbror räknas som den störste samurajen någonsin och han dras mot sin vilja in i stridigheterna, som han vet kommer att leda till döden.
Under Lord Genjis beskydd finns geishan Heiko. Hon räknas som den skönaste av alla geishor och hon och Lord Genji står varandra mycket nära. Vad han inte vet är att hon spionerar åt kejsarens spionchef och att hennes lojalitet är mycket osäker.

Matthew Stark och Emily Gibson dras in i en härva av intriger, lögner, olika lojaliteter som sträcker sig hundratals år tillbaka och en kultur de förstår mycket lite av. Runt dem rasar inbördeskriget mellan dem som försvarar feodalsamhället och dem som vill ha förändring. Matthew har sökt sig till Japan för att söka kräva hämnd. Emily har flytt från hemska minnen. Kan de skapa sig nya liv i Japan? Kommer de att överleva i ett desperat och sönderslitet Japan? Och hinner det förflutna och deras hemligheter i kapp dem?

Romanen skildrar mötet mellan nytt och gammalt från två synvinklar. Vi får följa striden om Japan genom de två västerlänningarnas ögon och lord Genjis och hans följeslagares.

(Seelig)


Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Sparvmolnet :
2009-03-04 19:51
En spänande äventyrsroman som utspelar sig under 1861 i Japan är mycket fint skriven men vackra naturbeskrivningar och lite poetisk språk. Enda nackdelen är att det kan vara lite svårt att håla reda på vem som är vem då Japanska namn inte är så lätta att komma ihåg, men ett stort plus till Person registet som är till stor hjälp. Detta är en bok som är mycket bra och svår att lägga ifrån sig
Betyg 4
Liknande böcker:
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Robin Hood
 J. McSpadden
Myteriet på Bounty
 C. Nordhoff
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Silvretsrike
 C. Iggulden
Krönikan om Ylva Alm 2..
 I. Skjelbakken