bokrecensioner boktips

Hemlös-med egna ord

Författare: De hemlösa själva & redaktörer Victor Estby, mfl.
Genre: Klassiker
Ämnesord: politik, hälsa, psykologi, humor, hemlös
Utgivningsår: 2008
ISBN: 9789185625710


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Raine Gustafsson väcks halv åtta i ett cykelrum av att en kille hämtar sin cykel. »Är det ok att jag sover lite till?« frågar Raine. »Det är lugnt«, svarar killen. Så Raine ligger kvar till halv ett. Susanna Berner ligger på rygg i solskenet i en hamn och vet att hon inte bara är mamma - hon är skitfull också. Tommy Erlholt kommer ihåg hur han bara grät när han hamnat på fosterhem, efter att pappan krossat familjen med »knytnävar, knivar, pistoler, sprit och fyllkompisar«. Hemlös - med egna ord är ett unikt dokument. Texterna har publicerats i gatutidningen Situation Sthlm. De handlar om lycka, längtan, misslyckande, sorg, död, missbruk, kärlek, saknad, skuld och frihet. Och om tio år av hemlöshet. Dessutom texter av Liza Marklund, Fredrik Lindström, Lo Kauppi, Johanna Nilsson, Birgitta Stenberg, Jan Lindström, Katerina Janouch & Robert Bohman.

Utdrag ur boken:
Citat av Kenth Jörgensen.

"Man har väl en dubbelgångare i vartenda land i EU. Det skulle bli en jävla grupp om man satte ihop dem."

Medelbetyg: 3 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Hemlös-med egna ord :
2009-01-28 19:59
Jag har läst boken Hemlös-med egna ord. Den är skriven av vissa hemlösa i Stockholm.

Boken bygger på texter som har publicerats i gatutidningen Situation Sthlm. En tidning som de hemlösa säljer på Stockholm gator.

Det är både en sorlig- och humoristisk bok.

De hemlösa berättar om sin vardag, hur de tillbringar timmarna ute på gatorna, tills de kan hinna i tid för att få sova i en säng på ett härbärge, eller en port. Det är inte alltid de har tur att få en sängplats, då återstår det att leta efter någon port som är öppen eller så får de sova ute med kartonger eller tidningar som täcke.

Det finns hemlösa som haft bra boende och jobb, men vid en skilsmässa eller arbetslöshet inte haft råd att betala hyran och på sätt blivit hemlös. En kvinna hade t.ex. ett toppenjobb men alkoholen gjorde så hon fick sluta sitt arbete och till slut blev hon hemlös.

Men det finns även de som själva valt att bli hemlös, de vill helt enkel vara "fria" som de säger.

Många går på droger eller är alkolister. De bedriver hela dagarna för att skaffa fram pengar för att kunna bli tillfredställda. En del har även psykiska problem. Jag tycker själv mest synd om de psykiskt sjuka. De har inte alltid koll på vad de gör. De behöver förmodligen medicin för att fungera någorlunda normalt. Men det är svårt att få hjälp på psykiatrin och de flesta har inte tillgång till den medicin de behöver.
Inte undra på att det händer otäcka incidenter. De kan ha psykoser och då vet man inte vad man gör. Hör röster t.ex. som säger att man ska döda.

Vissa finner kärleken med någon annan hemlös. Då känns allting lite lättare.

En del har även fått en lägenhet genom socialen, men tyvärr är det inte många som inte klarar att bo i en lägenhet, så snart är de hemlösa igen.

Jag tycker detta var en intressant bok. Just att det är de hemlösa som själv skriver om sina liv och inte någon journalist som återberättar vad de säger.
Deras värld är det inte inte många som känner till. Ofta vänder man bort när man träffar på de.

En av de som skrivit var en gammal skolkamrat till mig. Jag blev inte förvånad, för den killen hade en trasig uppväxt, med en alkoliserad pappa. Men ändå det känns trist när en vän råkar ut för hemlöshet och drogmissbruk.
Det finns även texter av vissa svenska författare. T.ex. Liza Marklund och Fredrik Lindström.

Är man intresserad av att läsa om människor som anses vara annorlunda och lära känna deras värld så ska man absolut läsa denna bok.

Kristina s
Betyg 3
2009-07-24 16:51
Med egna ord berättar de hemlösa om sina liv på gatan. En tragisk bok om droger, död, hopp, kärlek och hemlöshet.
Betyg 3
2011-08-01 15:34
Hemlös med egna ord är texter av hemlösa människor 1997 - 2007 som har tidigare publicerad i de hemlösas tidning situation sthlm. Det är allt från korta dikter, dagboks sidor och andra texter, visa är bra andra mindre bra men det gemensamma nämnaren är att de skrivna av äkta människor inte några författare eller skribenter.
Det är en intressan bok som borde läsas som ett bevis att i Sverige finns det en grupp utsatta människor som behöver hjälp och som har samma människo värde som du och jag.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Hemlös-med egna ord
Liknande böcker:
Om friheten
 J. Stuart Mill
Den svarta tulpanen
 A. Dumas
Mina universitet
 M. Gorkij
Ute i världen
 M. Gorkij
Bror Och Syster
 G. Eliot
Jude The Obscure
 T. Hardy
August Strindbergs Inf..
 F. Göranson
Bleak House
 C. Dickens