bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Norra Latin
 S. Bergmark Elfgren
Slutet
 M. Strandberg
Det sjunde rummet
 E. Svernström
Det övergivna barnhemmet
 E. Svernström
Ödehuset
 E. Johansson
Silverdelfinen
 A. Eklund Lykull
Birgitta går i dansen
 A. Falk
Källartrappan
 A. Falk
En dam försvinner
 A. Falk
Vilma och regnbågsfjäd..
 M. Mangold

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerTyll, svett och frusna själar

 
Författare: Jurij Korotkovs
Genre: Ungdom
Ämnesord: spänning, ungdom
Utgivningsår: 2008
ISBN: 9789185901081
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


"Ungdomarna jag skriver om finns i verkligheten, jag har bara ändrat deras namn. Det är dem, balettens okända slavarbetare, som jag tillägnar denna bok." Jurij Korotkov

I Moskva, i en grå och kall betongbyggnad, finns en internatskola med ungdomar som hoppas på en framtida balettkarriär. Här tränas man i åtta långa år, långt borta från sina hem och föräldrar. Studierna är pressade och atmosfären tuff. Grymhet, orättvisor, svartsjuka, avsaknad av värme och kärlek kryper in under huden, in i själen. Allt roligt som andra upplever under barndomen finns här bara i glimtar.
Julka som går sista terminen har inte sett sin familj på åtta år. Hennes liv är koncentrerat till internatet, betongfästningen. Hon lever för att en gång få stå i rampljuset. Så möter Julka kärleken i den stora staden och hon upplever att den inte är lika främmande som förut. Nu finns där äntligen en själ som tänker på henne. Men finns det plats för något utöver dansen i hennes liv?
Julka står inför valet: Dansa eller leva.

Medelbetyg: 5 (3 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Tyll, svett och frusna själar :


zita 2009-01-29 14:23
Jurij Korotkov är en välkänd författare och filmmanusförfattare i Ryssland. Flera av hans romaner har filmatiserats, t.ex. The ninth legion.

Tyll, svett och frusna själar handlar om Julia och hennes klasskamrater som går sista terminen på Bolsjojteaterns balettskola i Moskva.

Där är ungdomarnas hela tillvaro en kamp för en framtida balettkarriär.

Vardagen är tuff och består av kränkningar, orättvisor, svartsjuka och hot om att inte få vara kvar på skolan, och inget utrymme finns för ett annat liv än baletten. När Julia träffar Igor och blir hans flickvän hamnar hon i valet mellan baletten och det vanliga livet. Det handlar om dans eller livet!

Författaren beskriver balettelevernas tillvaro inifrån, trovärdigt, precis så grym som den kan vara på balettskolor på elitnivå, och boken ger även en intressant skildring av Ryssland.

Det är en välskriven roman som är filmiskt upplagd med en skicklig dramaturgi. Den riktar sig främst till unga.
Betyg 5

Leonora 2009-07-14 16:37
"Tyll, svett och frusna själar" var en mycket vacker bok som med ett enkelt och uttrycksfullt språk lyckades förmedla känslor och stämningar som få.
Jag var fast från första till sista sidan. Och ville därefter, trots att den hårda verklighet som beskrivs knappast är lockande men mycket romantiserad, börja dansa balett igen!
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Tyll, svett och frusna själar


  Köp boken som film på cdon: