bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Stormvarning
 M. Adolfsson
selfies
 J. Adler-Olsen
Dödens flod
 D. McTiernan
Inland
 A. Dahl
De hängda hundarna
 J. Jensen
Nemesis
 A. Christie
Äventyret med julpuddi..
 A. Christie
Morianerna
 J. Ekström
Rika barn leka häst
 U. Trenter
Miss Pym ingriper
 J. Tey

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerMordbyn

 
Originaltitel: Tannöd
Författare: Andrea Maria Schenkel
Genre: Deckare
Ämnesord: mord, spänning
Utgivningsår: 2006
ISBN: 9789188858634
 
Spänning:  8
Sorglig:  5

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Medelbetyg: 3,8 (5 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Mordbyn :


mammene 2008-12-28 16:28
Den här berättelsen högg tag i mig och släppte inte taget.

Det är 1955 i Tyskland i en avlägsen by. Allra längst bort i byn bor en familj som inte riktigt passar in i bygemenskapen. Det går rykten om familjen och alla har något att berätta om dem.

Så en dag händer det något med familjen. Lilla Marianne kommer inte till skolan som vanligt och på söndagen kommer inte familjen till kyrkan. Det börjar gå rykten om att allt inte står rätt till på gården. Till slut måste det undersökas vad som hänt.

Alla bybor börjar nu berätta sin version om vad som hände, vad de sett och hört och vilket förhållande de har till familjen, man blir fokuserad på deras tankar om familjen och känner ett avståndstagande. Det blir som ett slags vittnesförhör där en av berättarna kan vara den skyldige.

Allt smyger sig på en i den här berättelsen, jag hade ett sug imagen när jag läste. Det är suggestion på högsta nivå. Det är imponerande att i en bok på 156 sidor kan få med så mycket, jag ville spurta på samtidigt som jag ville suga lite på karamellen och känna på stämningen.

Men till slut så måste allt få ett slut och det var ett lite oväntat slut, läsaren hade blivit lite vilseledd kändes det som.

Den här berättelsen bygger på en verklig händelse och håller på att filmatiseras. Jag hoppas de lyckas bra med det, ska bli spännande att se. Men framför allt läs boken!

Betyg 4

Spaniard 2011-08-12 21:37
Denna tyska bestseller läser du ut på en kväll eller två. Det är inte menat som beröm utan mer ett faktum. Den är tunn. Fysiskt vill säga.

Historien utspelar sig på tyska landsbygden 1955 och är baserad på en verklig händelse. Schenkel har vunnit priser och boken skall filmatiseras. Lite oväntat men icke oförtjänt.

Det snitsiga är hur berättelsen tar sin form. Vi får brottsstycken av synvinklar och otillräckliga vittnesmål i korta kapitel. Sakta men säkert får man bilden klar för sig. Genialt på sitt sätt.

Enligt min uppfattning var den alldeles för grund för att göra avtryck, och på tok för ointressant för att beröra. Ändå är jag imponerad.
En litterär liten pärla.
Betyg 4

helix 2012-01-13 09:39
En hemsk historia som gör intryck.
Det mest geniala i den här berättelsen är dess disposition. Till största delen drivs berättelsen av (endast) vittnesmål i polisförhör (inte ens polisernas frågor finns, annat än i implicit form). Således slipper vi den traditionella, formulär 1A-beskrivningen av polisens tillvägagångssätt... vilket i fallet "Mordbyn" känns fräscht.
Betyg 4

stigh 2012-07-18 23:19
Andrea Maria Schenkels har med sin kriminalroman ”Mordbyn” dramatiserat en verklig händelse från efterkrigstidens Tyskland. Med ett kronologiskt händelseförlopp återges hur den vackra tyska landsbygden blir föremål för en bestialisk mördares oförmodade attack.

Några snygga berättartekniska grepp lyckas dessvärre inte rädda ”Mordbyn” från det gråtrist mediokra. Bokens stora svaghet ligger enligt mig i den finesslöshet som genomströmmar hela framställningen. Tydligast exemplifierad av att exakt samma röst läggs i munnen på de olika vittnen som är tänka krydda skildringen. Dessutom tycker jag att boken lider stor avsaknad av ett budskap – vad är det egentligen som Schenkel vill förmedla och ha sagt med sin dramatisering? Jag blir i alla fall inte klok på det. Författarinnan har även (medvetet?) valt att i det närmaste totalt avpersonifiera bokens karaktärer vilket ledde till att jag fick svårt att känna något engagemang vid läsningen. Jag har med andra ord mycket svårt att förstå varför den här romanen har nått så stora publika framgångar.
Betyg 2

Bokdetektiven 2012-10-03 16:32
Den här boken var njutbar att läsa, från början till slut – även om den tog slut för fort! En annorlunda deckare, med en speciell författarton redan från början. Som någon tidigare skrivit blir det ibland lite väl mycket samma röst från de olika perspektivpersonerna, men detta är ju också författarens personliga styrka och signum.

Jag tyckte speciellt mycket om att författaren beskriver så levande, men med få ord! Det blir inga långa beskrivningar av varken miljö eller personer, ett fåtal talande detaljer väljs ut. Ändå är det otroligt lätt att se den karga, tyska landsbygden framför sig, känna hur vinden viner och hur raseriet regerar under ytan…

Önskar att det hela varit lite längre dock, hon hade kunnat utveckla det mer och kanske spetsa till själva deckarhistorien? Samtidigt är den tydligen baserad på en verklig händelse, så det blev kanske svårt att brodera ut mer från något som inträffade på ett visst vis. Blir även svårt att inte ge en femma, trots vissa små nackdelar. Minnesvärt!
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Mordbyn


  Köp boken som film på cdon: