bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in


Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerBergsprängardottern som exploderade

 
Författare: Lo Kauppi
Genre: Dokumentärroman
Ämnesord: , droger&bullimi
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9113015664
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


"... en rasande stark berättelse om överlevnad ... den slängigt fartfyllda prosan har en energisprudlande nerv och varje enskild scen sjuder av dramatik." Helsingborgs Dagblad
"... gör mig lealös med sin styrka." Dagens Nyheter

Det handlar om en pappa som e en hårt arbetande bergsprängare å om alkoholism - en sjukdom större än en själv. Om hur man i en alkoholistfamilj till slut beter sig galet å obegripligt. Hur man lever i skuld å skam och hur gränsen suddas ut.

Det handlar om en dotter som följer bantningstipsen i veckotidningarna men innerst inne e rasande. Om att sticka till London för att fly från sina ätstörningar å allt annat. Och hur amfetaminet blir enda utvägen för å hålla sig smal å snygg.

Det handlar om att vara 19 år å dömas till tvångsvård i Norrland av outbildade jämnåriga. Om hur motsägelsefullt, förvirrat å kostsamt samhället kan reagera när det saknas kunskap.

Å om en mamma som vägrar ge upp.

Det handlar om att överleva å lära sig att stå ut med den man e - att till slut förstå att man varit normal hela tiden

Utdrag ur boken:
Minnen från Amelias park.Parken i Zurich som var det enda som fick henne att få tillbaka livet i blicken igen. Parken där alla narkomanerna samlades. Där dom stod och sålde bomullstussar från gamla fixar på små bord redo i skedar.Där de delade ut gratis sprutor. Där dom hade suttit och skjutit var som helst. Där dom suttit levande döda och tadit sina fixar i några sista hjälplösa vener i halsen. Dit ambulansen inte orkade skynda sig, för det var bara nån narkoman som dog igen. Den parken var ett slags brinnande inferno, helvetet på jorden. Det var det enda som fick Amelia å le igen. Heroin. Det fick hennes vackra bruna ögon å glittra

Medelbetyg: 3,33 (3 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Bergsprängardottern som exploderade :


bonadea 2008-12-24 10:41
Bergsprängardottern som exploderade är en underbart bra bok som går direkt in i hjärtar. Lo Kauppi skriver om hela sitt liv från att hon var en liten flicka och hur det var att växa upp med en pappa som dricker, om den eviga skammen att aldrig vara normal och aldrig kunna ta hem kompisar. Sen växer hon upp och då börjar kampen mot hennes kropp, för att hålla sig smal börjar hon ta amfetamin med det följer olika brott. Men Lo ger aldrig upp, under alla nästan 500 sidor kämpar hon, mot sin kropp, mot drogerna, mot personalerna på det omänskliga behandlingshemmet och sen mot sin pappas alkoholism.Det är en genom ärligt skriven roman men snabb och rappt språk, det är ingen bok man bara glömmer efter att ha läst den utan Lottas historia kommer stanna i mitt hjärta.
Betyg 5

Mica 2009-01-14 18:59
inte särskilt välskriven....
en generationsroman i talspråk som vill något viktigt...men som i mitten och nära slutet missar målet...Mycket självutlämnande.....
Betyg 1

Salamis 2010-05-17 08:45
skriven i talspråkig anda på både gott och ont. den värsta delen är inte när hon knarkar bort sitt liv i london utan när behandlingsledare (som ska rehabilitera) förstör hennes självkänsla i sverige.

Älvan 2016-01-04 12:00
Om hur allt på ett liksom naturligt sätt kan gå fel och sedan om hur styrkan i en människa kan vända allt tillbaka igen. Hur det omöjliga blir möjligt och hur insikten kommer att faktiskt ingenting är omöjligt. Jag beundrar den jävlar anamma som Lo visar mot slutet av boken och jag inser att faktiskt alla människor bär på oändliga möjligheter.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Bergsprängardottern som exploderade


  Köp boken som film på cdon: