bokrecensioner boktips

Kvinnorna vid Cane River

Originaltitel: Cane River
Författare: Lalita Tademy
Genre: Biografi
Ämnesord: historia, kärlek, spänning
Utgivningsår: 2001
ISBN: 9100101974


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Suzette föds som slav på en plantage i Louisiana.Tillsammans med sin mor Elisabeth arbetar hon från unga år och som sextonåring föder hom redan sitt andra barn, dottern Philomene. Generation efter generation av släktens kvinnor bär på liknande historier.Vita plantageägare gör dem med barn, som de senare inte vill kännas vid.Philomene växer upp med visioner av någonting annat men också hon drabbas hårt av livets realiteter.När hon föder dottern Emily är fadern en vällbeställd vit man som dock erkänner flickan och ger henne sitt efternamn.Philomene banar väg för ett bättre liv och när slaveriet slutligen upphör har hon plötsligt större möjligheter att göra något annat både för sin familj och för sin dotter. Emily blir den första i släckten som tillåts gå i skolan och lära sig att läsa - och som sedemera öppet lever tillsammans med en vit man, något hon kommer att få betala ett högt pris för.

Utdrag ur boken:
" Det finns vissa som inte tillämpar sunt förnuft och som behandlar sina negrer sämre än sin oxe, men det gäller bara ett fåtal som är enfaldiga nog att tillfoga sin privata egendom skada. Ingen av mina får någonsin mer än tjugo rapp av piskan utan min tillåtelse. Det är inte som hos McAlpin, där en av hans slavar nästan förblödde av prygeln han fick förra veckan. Kyrkan lär oss att de har själar, och de måste ledas korrekt."
Medelbetyg: 4 (6 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Kvinnorna vid Cane River :
2004-04-19 19:39
Skit bra, jag älskar denna bok och jag fick lära mig så mycket om kvinnorna i Usas historia.
Betyg 5
2004-04-23 16:12
En sann berättelse om fyra generationers kvinnor.
En komplicerad historia mellan slav och fria medborgare.
De första föds av slavar och med vita fäder, men blod blandas.
Ett stycke levande historia!
Betyg 4
2005-08-04 11:52
Mycket fin berättelse som löper över flera generationer. Helt klart läsvärd!
Betyg 4
2008-05-12 08:07
Ganska många år sedan jag läste denna bok, men jag kommer ihåg att jag älskade den. Eftersom jag har den i bokhyllan kommer jag att läsa den en gång till.
Betyg 5
2010-10-31 23:41
Kvinnorna vid Cane River är en sann berättelse , det är författarens egen släktkrönika.
Mycket bra bok, beskriver förhållande under slav tiden inte bara mella vita och slavar utan även de fria svarta som ansåg sig vara bättre än de förslavade.
Betyg 4
2012-08-01 13:10
Författarinnan har lagt ner ett enormt arbete på att ta reda på fakta om några kvinnor i sin släkt. De första såldes som slavar och deras levnadsförhållanden är mer än upprörande. Det är vanskligt att skriva en historisk roman med många fakta att ta hänsyn till. Jag tycker att Tademy skriver på god skoluppsatsnivå men utan den litterära gestaltningsförmåga som jag kräver.
Betyg 2
Liknande böcker:
Henrik VIII
 D. Harrison
Karl XII
 V.
Jag är fotboll
 Z. Ibrahimovic
Jakten på Dawit
 M. Schibbye
Hit med flaskan! : han..
 E. Knyckare
Bernadotte för Sverige..
 H. Lindqvist
K
 K. Frostenson
Samma Författare: