bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Du tysta du glädjelika..
 D. Östlund
Vi är en
 S. Crossan
Lyktsken
 M. Ondaatje
Under Slussen
 J. Werner
Ensamheten
 I. Andersson
Robin Hood
 J. McSpadden
Nora O'Donoghues dröm
 M. Binchy
Kärleken väntar längst..
 M. Åberg
Mitt barn lever
 H. Fogelström
Den svarta systern
 D. Edqvist

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerDe kallade mig Ise

 
Originaltitel: De kallade mig Ise
Författare: Madeleine Krell
Genre: Roman
Ämnesord: depression, hälsa, ungdom
Utgivningsår: 2008
ISBN: 9163859335
 
Romantik:  2
Lärorik:  8
Sorglig:  6

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


En tankeväckande bok om en ung tjej vars krav på sig själv får ödesdigra konsekvenser."Det är lätt att hitta undanflykter till varför vi inte lade märke till hur Ise förändrades. Hon tålde inte mjölkprodukter, så det var ingen som reagerade när hon inte åt ostmackor och gräddglass. Hon var missnöjd över sin egen insats på träningar och på träningsmatcher, men vi såg det bara som självkritik. Vi tyckte hon var för hård mot sig själv, men vi förstod aldrig att det kunde vara så farligt". Elsa Hammarström, Nike IF:s damlag

Debuterande Madeleine Krell berättar om Erla som får chansen att provspela i Nike IF:s damlag som spelar i allsvenskan. Hon skall fylla sexton år och ställer höga krav på sin egen insats på träningar och träningsmatcher. Erla avfärdar all kritik om att hon tränar alldeles för hårt. Hon känner att hon utvecklas och blir bättre som resultat av den intensiva träningen.
Men efter en tid kommer tröttheten. Hon äter allt mindre och tjejerna i laget börjar undra hur det egentligen står till med henne. För Ise, som hon kallas av kompisarna i Nike, väntar en lång och svår period. Men hon lyckas till slut vända den kritiska utvecklingen och sakta men säkert komma tillbaka med hjälp av egen insikt och stöd från omgivningen.

En stark skildring av en situation som många unga tjejer hamnar i idag. Där kraven från omgivningen och på sig själva blir för tungt. Vad händer då?


Utdrag ur boken:
Du försökte flyga med vingar av papper, försökte spela fotboll i skor av tunt glas. Det är dömt att misslyckas. Man spelar inte bättre för att man springer omkring med glasskärvor i fötterna. Den enda belöning man får för det är uppfläkta fotsulor, men varför förstod du aldrig det, Ise?
Du slängde dig blint utför klippkanten och pappersvingarna bar, men inte länge. Pappersvingar bär inte ens en skugga. Du måste ha vetat det. Måste ha vetat att de skulle gå sönder och du skulle falla. Förr eller senare.
Frågan är hur länge du hade varit beredd att springa på dina förstörda fötter, hur länge du hade varit beredd att blunda för att du föll.


Medelbetyg: 4,75 (4 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av De kallade mig Ise :


Junibarn 2008-11-20 23:03
Utan att vara sentimental eller blödig berättar Madeleine Krell en historia om en flicka med väldigt höga krav på sig själv och hennes resa mot drömmarna. Ödet sätter käppar i hjulet för en när man är på drömjakt, och så hände också för Ise.
Jag beundrar hennes sätt att skriva, att berätta från en synpunkt på hur det verkligen skulle kunna vara istället för att banna om att det är farligt och hemskt på varenda rad.
Huvudpersonen är lätt att relatera till och bokens handling drivs stadigt frammåt. Du behöver inte ens gilla fotboll för att gilla den här. Det gör inte jag, men boken: den älskar jag.
Betyg 5

ZMASTER 2009-02-04 18:39
Jättebra, spännande & sorglig.
Den handlar om Erla "Ise" som spelar fotboll och som får anorexia.
Betyg 5

Issa95 2009-05-10 13:50
Boken handlar om Erla (Ise) som plötsligt får sin stora dröm uppfylld, att få spela i Nike IF´s damlag som ska spela i landslaget. Denna chansen tar hon uta att tveka.

Madeleina skriver med "talspråk" och inlevelse. Hon skriver precis så som de skulle ha pratat om det var på riktigt. Boken känns verkligen verklig och sann. Och jag tycker verkligen att hon har "fångat Ise´s tankar om man kan säga så. Det är liksom, OM jag inte hade gjort så, OM jag inte, OM, OM OM.... Och det är riktigt bra tycker jag för jag tror att det är precis så det känns. Även om du inte gillar fotboll kan du läsa denna. Och det tycker jag definitivt att man ska göra för den är riktigt, riktigt bra! :D

En verkligen läsvärd historia som känns äkta!
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till De kallade mig Ise


  Köp boken som film på cdon: