bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Jag har ingen vilja ti..
 D. Harrison
Gustaf Mannerheim
 D. Ahlander
För att kunna leva, en..
 Y. Park
Gustaf VI Adolf Regent..
 R. Älmeberg
En man utan land
 K. Vonnegut
Det gäller livet : en..
 J. Palmström
Kanslern: Axel Oxensti..
 G. Wetterberg
Fristen
 P. Levi
Här är mitt liv
 L. Holmqvist
Och i Wienerwald står..
 E. Åsbrink

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerFem år av mitt liv

 
Författare: Murat Kurnaz
Genre: Biografi
Ämnesord: krig, politik
Utgivningsår: 2008
ISBN: 9170373345
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Vad händer med en människa som utan närmare förklaring grips, placeras i afghanskt fängelse och slutligen transporteras till fängelset Guantánamo på Kuba och förblir där i över fyra år? Turkiskättade tysken Murat Kurnaz vet. I Fem år av mitt liv berättar Kurnaz sin otroliga historia.


Strax efter 11 september-attentaten åker den 19-årige Murat Kurnaz, född och uppvuxen i Tyskland, till Pakistan för att gå i koranskola ett par månader. Då anar han inte vilka fasor som väntar honom – och att han inte kommer att återse sin familj på nästan fem år.

Strax före återfärden till Tyskland grips han i en säkerhetskontroll och säljs av den pakistanska polisen för 3 000 dollar till USAmilitären. Man för bort honom till Kandahar i Afghanistan, där han misshandlas svårt i ett hemligt fängelse. Efter två månader flygs han till fånglägret Guantánamo på Kuba.
Redan på ett tidigt stadium inser amerikanerna att den unge turken från Bremen är oskyldig – ändå måste Murat Kurnaz stå ut över 1 600 dagar i fångenskap med förhör, tortyr, isoleringscell, förvaring i bur och ständiga förödmjukelser.
Först 2006 blir han frigiven – och får reda på att de tyska myndigheterna sedan länge varit på det klara med att han var oskyldig, men trots det inte gjort några ansträngningar för att underlätta hans frigivning.
I Fem år av mitt liv berättar Kurnaz sin otroliga historia. Han beskriver ingående sina upplevelser under fångenskapen och ger samtidigt en detaljerad bild av ”systemet Guantánamo”: en värld av rättslöshet där fångar obarmhärtigt är utlämnade till terror och godtycke.

Detta är den mest detaljerade boken inifrån Guantánamo.

Medelbetyg: 4 (3 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Fem år av mitt liv :


MariaMaggan 2008-11-14 23:17
En ung fånges berättelse från sin 5-åriga vistelse på Guantánamo, där han satt oskyldigt anklagad som terrorist och utsattes för fruktansvärd tortyr av soldater och förhörsledare. Man fattar inte hur någon sånt här kan få tillåtelse att hända i vår moderna värld! Oskyldiga människor som hålls kvar i fångenskap - utan rättegång, advokat eller tillåtelse att ta kontakt med omvärlden. Fängelset på Guantánamo är på alla sätt rättslöst och kränker alla de mänskliga rättigheterna.
Betyg 3

tetris 2010-07-25 20:55
Den här boken berör tycker jag! Sedan kan jag inte bedöma vad Murat har gjort eller inte gjort, men om hälften av det han berättar stämmer så är det ju en stor rättsskandal! Boken fyller sitt syfte och är helt lagom lång!
Betyg 4

bokfrun 2016-01-16 00:15
Jag är överhuvudtaget inte inläst på fånglägret Guatánamo, men efter att ha läst den här boken vet jag nu att det är ett ställe där du inte vill hamna.
Murat som hamnar där trots att han är oskyldig, utsätts för tortyr dagligen i fem års tid.
Att han överlevde är ett under.
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Fem år av mitt liv


  Köp boken som film på cdon: