bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Bernadotte för Sverige..
 H. Lindqvist
Nyfikenhet och förundr..
 R. Dawkins
Ha de' gott : konsten..
 G. Hysén
K
 K. Frostenson
Att färdas utan skyddsnät
 M. Malingur
Att färdas utan skyddsnät
 M. Malingur
Borstalpojken
 B. Behan
Bang om Bang
 B. Alving
Gustav Vasa En furste..
 O. Larsson
Mannen från de tysta v..
 L. Andersson

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
Klassiker



Jag har inte sanningen, jag söker den

 
Författare: K.G Hammar
Genre: Biografi
Ämnesord: filosofi, psykologi, religion, historia, kärlek, kultur
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9170371407
 

KÖP PÅ CDON.COM




Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Medelbetyg: 4,5 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Jag har inte sanningen, jag söker den :


Freddi 2008-09-17 19:18
När 68-revolutionen härjade som värst stod K.G Hammar på barikaderna. Men inte vid ett kårhus i Stockholm utan på ett kykomöte i Lund. Tillsammans med några andra radikala och nytänkande, unga präster tog de strid mot konventioner, auktoriteter och kyrkans stelhet.
K.G Hammar gjorde sig snabbt impopulär i vissa kretsar, men också populär i andra. Bland de som längtade efter förnyelse och en kristendom som kommer inifrån och en kärleksfull och personlig Gud, var Hammar efterlängtad. Så efterlängtad att han trots starkt motstånd blev vald till både biskop i Lund och senare Sveriges ärkebiskop.
Hammar har alltid följt sin övertygelse om att en religion måste utvecklas och följa med i tiden. Det behövdes, och hände, under medeltidens reformationer - när bland annat Luther startade sin protestantism - och det behövs igen nu.
Kristendomens språk måste nå fram till de som söker. Idag är detta språk ett starkt motstånd som snarare skrämmer iväg människor än drar dem till sig. Folk upplever kristendomen främmande, förlegad och tom. Där vill K.G Hammar skapa broar och vägar mellan den moderna människan och Gud.

"Jag har inte sanningen, jag söker den" är en bok på dryga 200 sidor där journalisten Annie Lönnrot vid sju tillfällen - när K.G Hammar ännu var ärkebiskop - förde diskussioner om dennes tankar kring Gud, godhet och den moderna människan sökande. Annie Lönnrot försöker ställa de frågor som ofta dyker upp och vanligen är grunden till varför människor idag tvekar inför att ta till sig Gud. Hammar besvarar dem på det sätt som han oftast gör och som blivit kritiserat som flummigt, otydligt och veligt: dvs. med motfrågor och fördjupning av diskussionerna. Genom att aldrig svara ja eller nej på frågor cementerar han aldrig en ståndpunkt eller deklarera något som sanning. Sanningen kan man bara finna själv, i sig själv. Det han kan göra är att hjälpa en att söka. Och det gör han genom att fördjupa, nyansera, visa nya infallsvinklar. Så hittar vi vidare och så undviker vi att än en gång hamna i en auktoritär institutionskyrka som berättar vad dom är sant och som fördömer alla som inte följer deras väg.

Jag tillhör de som hyllar K.G Hammars inställning till tro och sökande. Det var inte mer än ett par år sedan jag alls började kalla mig kristen och tro på en Gud. Och det dom fick mig att börja söka var insikter som låg mycket nära det som Hammar här pratar om. Jag tyckte själv att mitt sökande kändes radikalt och jag kunde inte tänka mig att det fanns plats i Svenska kyrkan för en sådan tro. Därför var det mycket värdefullt att läsa den här boken och förstå att Svenska kyrkans förre högste företrädare på många sätt delar min syn på tro, Gud och sökande. Och då kändes det plötsligt självklart att även jag har en plats i Svenska kyrkan.
Det var en värdefull bok att läsa som ändå kändes "lite så där i förbifarten". Sju intervjutillfällen gånger tre timmar ligger till grund och bokens sammanfattningar och slutledningar görs av Lönnrot som jag känner ligger längre bort ifrån mig och som jag förstår mindre.
Jag hade hellre sett en bok helt skriven av Hammar. Sådana bocker finns det dock gott om och dessa ska jag börja undersöka.

Boken lästes på ett utmärkt sätt in av Lo Iwerborg.

Betyg 4

tekoppen 2008-10-02 08:10
En mycket bra och intressant bok om hur kristendom kan vara om man ser bortom bokstaven. En tro som ligger nära min tro.
Betyg 5



KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Jag har inte sanningen, jag söker den






  Köp boken som film på cdon: