bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Dead Air
Liknande böcker:
Use of Weapons
 I. Banks
Stjärndamm
 L. Wilderäng
Stjärnfall
 L. Wilderäng
Consider Phlebas
 I. M. Banks
The Separation
 C. Priest
The Martian: Ensam på..
 A. Weir
Flickan med gåvorna
 M. Carey
Flickan med gåvorna
 M. Carey
Terra Hexa - Den nya v..
 A. Yngve
Demonernas portar 4 -..
 J. Rosenblad

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerThe Player of Games

 
Författare: Iain Banks
Genre: Science-Fiction
Ämnesord: filosofi, politik, framtid, spänning, äventyr
Utgivningsår: 1988
ISBN: 9780316005401
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Uttråkad av sin framgång reser Gurgeh - Spelaren - till riket Azad, grymt och oerhört rikt, för att pröva på deras sagolika spel. Detta är ett spel så komplext, så likt livet självt, att vinnaren blir härskare.

Medelbetyg: 4,5 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av The Player of Games :


Elric 2008-08-05 18:36
Gurgeh, en professionell spelare av någon slags futuristisk version av brädspel, söker över de kända delarna av universum efter en riktig utmaning. Han blir uppmanad att resa till en avlägsen civilisation, Azad, där det finns ett strategispel så inlemmat i samhällsstrukturen att vinnaren blir härskare över Azad. Gurgeh själv lever i ett anarkistiskt samhälle kallat "the Culture", och resan till det strikt hierarkiska Azad skapar ett intressant tillfälle för Banks att resonera kring olika samhällssystem, och dra paralleller till vår egen värld.

Själva upplägget med brädspelandet kanske låter lite nördigt, och visst tar detta upp en del av berättelsen, men trots det saknas inte spänning i form av tex politiska konflikter och attentat, utpressning, samt explosioner. The Culture är ett utopiskt överflödssamhälle där tekniken och överflödet gjort ekonomi och lagar onödiga, och invånarna (intelligenta robotar lever sida vid sida med människor) styrs istället av konventioner och sina samveten. Tekniken har dock gått så långt att ett övervakningssamhälle blir oundvikligt, men kanske tack vare samhällets "godhet", det faktum att det egentligen inte finns en förtrycksapparat i form av en stat, så verkar inte detta vara ett problem i the Culture (jfr. med den liberala uppfattningen att staten alltid är "ond").

Nördigheten störde inte nämnvärt som sagt, utan gav gott utrymme för spänning, politik och filosofi. Detta är en av mina favoritböcker.
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till The Player of Games


  Köp boken som film på cdon: