bokrecensioner boktips

Fånge i Teheran

Författare: Marina Nemat
Genre: Biografi
Ämnesord: krig, politik, mord, religion, kärlek, spänning
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9172321040


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Beskrivning:
En sann historia om en kvinnas flykt undan döden

Marina Nemat är bara 16 år när hon grips och sätts i fängelse av den islamiska regimen i Iran. Hennes brott: hon protesterade mot att de vanliga skolämnena byttes ut mot studier av Koranen.

Marina har vuxit upp i en relativt välbärgad kristen familj och hennes liv kretsar mest kring skolan, kamrater, sommarfester och förälskelsen i den några år äldre Andre. Över en natt har det vänts i sin motsats - det ökända Evin-fängelset där skräck, tortyr och död tillhör vardagen.

Inne i fängelset förhörs Marina av två vakter. Den ene misshandlar henne nästan till döds, den andre säger att han vill hjälpa henne. Men Marina vägrar att erkänna något brott och hon döms till döden.

När hon står inför exekutionsplutonen svänger plötsligt en svart Mercedes in på avrättningsplatsen ?

"? en becksvart historia om människans grymmaste sidor - men också en skildring av en stark ung kvinnas kamp för överlevnad." Helsingborgs Dagblad

Fånge i Teheran är en självbiografi som inte är lik någon annan. Marina Nemat har skrivit en hjärtskärande berättelse om livet som ung kvinna i Iran under ayatolla Khomeinis islamiska revolution, om kampen för att överleva, om våld och död, men också om vänskap och kärlek och försoning med det förflutna


Medelbetyg: 4,25 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Fånge i Teheran :
2008-08-03 14:50
Ännu en klart läsvärd biografi. Denna handlar om en ung flicka i Iran som blir arresterad och satt i fängelse av den islamiska regimen. Vi får följa alla hemskheter hon måste gå igenom och hennes kamp för att överleva.
Betyg 5
2008-10-13 13:34
Sådan historia! Marina Nemat är en kvinna man ska beundra, hon är modig, god och ärlig, och så har hon skrivit en jätte bra bok om sitt liv under en tid när hon var 16 år och sätts i fängele av den islamiska regimen i Iran. Hon skriver jätte bra, många målande beskrivningar så man ser allt framför sig och känner all den smärta som finns. Jag älskar Fånge i Teheran som trots all ondska även innehåller godhet och kärlek.
Betyg 4
2009-05-12 10:49
En mycket bra historia! Jag var färdig med läsningen för några dagar sedan men har inte slutat tänka på Marinas liv. För sådant story förtjänar boken en fyra.
Betyg 4
2009-05-29 11:16
Jag skulle önska att den här berättelsen inte var sann, men det är den väl. I Iran ersätts en djävlig regim (Shahens) med en annan (den nuvarande). Ett människoliv är inte värt någonting, i Guds namn. Mycket gripande självbiografi.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Fånge i Teheran
Liknande böcker:
Allt ska bli ditt
 A. Sundelin
Gangster Prinsessan
 H. Stommel Olsson
Ett fängelse utan murar
 J. Gustafsson
Sonja Wigert
 I. Theien
Augustus
 E. Queckfeldt
Dagböcker 1959
 T. Erlander