bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Stigfinnaren
 J. Cooper
Bror Och Syster
 G. Eliot
En yankee vid kung Art..
 M. Twain
Fyrtornet vid världens..
 J. Verne
Mathias Sandorf
 J. Verne
Kung Salomos skatt
 R. Haggard
Jude The Obscure
 T. Hardy
Bleak House
 C. Dickens
Wuthering Heights
 E. Brontë
Biker Bibel
 .

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerZadig

 
Författare: François de Voltaire
Genre: Klassiker
Ämnesord: mord, kärlek, spänning
Utgivningsår: 1747
 
Spänning:  4
Romantik:  6
Humor:  1
Lärorik:  2
Sorglig:  2

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Zadig, eller ödet, är en orientalisk berättelse som Voltaire själv valde att kalla denna roman. Huvudpersonen Zadig är i sanning sinnebilden för den perfekte människan; han är ung, vacker, välutbildad, intelligent, förmögen samt överhövan godhjärtad och from – en helyllekille med andra ord. Trots dessa, eller snarare på grund av dessa karaktärsdrag råkar Zadig ut för den ena katastrofen efter den andra. Hans godhet och rättframma ärlighet förlänar honom mäktiga fiender och Zadig tvingas till ett kringflackande liv i exil.

Medelbetyg: 3 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Zadig :


stigh 2004-04-16 09:18
Zadig, eller ödet, är en orientalisk berättelse som Voltaire själv valde att kalla denna roman. Huvudpersonen Zadig är i sanning sinnebilden för den perfekte människan; han är ung, vacker, välutbildad, intelligent, förmögen samt överhövan godhjärtad och from – en helyllekille med andra ord. Huvudpersonen är så till den milda grad from att han får Dostojevskijs Furst Myskin att framstå som illvillig och skurkaktig i jämförelse. Trots dessa, eller snarare på grund av dessa karaktärsdrag råkar Zadig ut för den ena katastrofen efter den andra. Hans godhet och rättframma ärlighet förlänar honom mäktiga fiender och Zadig tvingas till ett kringflackande liv i exil.

Zadig sammanfattar i inledningen av boken sitt öde som; ”Allt vad gott jag har gjort har alltid varit mig en källa till förbannelser, och jag har förts till ärans topp bara för att falla i den mest fasansfulla avgrund av olycka”. Och visst, det kan tyckas vara synd om Zadig, men sympatierna infinner sig aldrig riktigt, mycket beroende av att Voltaire givit huvudpersonen så många goda egenskaper att han framstår som overklig och näst intill övernaturlig. Zadig får dock sin revansch och en mängd självgenererade händelser leder fram till ett förutsägbart och sirapslent slut där de moraliserande tillsägelserna faller tätt. Boken fullkomligt myllrar av snillrika aforismer och sensmoralen om att ”det onda är det godas värste fiende” är ett påtagligt och genomgående tema för romanen. Sammantaget ställer jag mig kluven till Zadig, å ena sidan kan språket tyckas vara infantilt och historien omåttlig i sina proportioner, å andra sidan har jag svårt att motstå de universala och invariabla budskapen. Ett leende infinner sig lätt då Zadig levnadsöde målas – ett leende som är svårtutsuddat.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Zadig


  Köp boken som film på cdon: