bokrecensioner boktips

Gården i dalen

Författare: Annekaren Elstad
Genre: Historisk roman
Ämnesord: historia, kärlek


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Det är en skimrande sommarsol över fjället då Oline möter den mörke och stilige främlingen. Från första stund känner hon att han är hennes öde - vad som än händer i framtiden.
Att han inte är från bygden utan från Skottland och blivande präst tar hennes hjärta ingen hänsyn till...
Första delen i en romantisk släktsaga.

Om författaren:


Anne Karin Elstad är född 1938 i Valsøyfjord i Nordmøre och är till yrket lärare. Hennes intresse för gammal bondekultur och släkttradition har givit färg åt hennes stora romancykel från norsk bondemiljö på 1800-talet där handlingen är infogad i en levande beskriven kulturhistorisk ram.
Den första boken i denna cykel, på svenska Gården i dalen, som i Norge kom 1976, blev en omedelbar succé. Den följdes snart av tre delar till: Kärleksbarn, Uppbrott och Vägarna möts. Det är Magret, ett oäkta barn, och hennes familj på gården Innhaug som vi där får följa. Dessa böcker fick stor spridning både i bokhandeln och i bokklubb.
Anne Karin Elstad har också skrivit en annan typ av böcker som utspelar sig i vår tid. Bland dem kan nämnas Maria, Maria – som är en stark skildring av en medelålders kvinna som drabbas av hjärnblödning. Författaren skriver med stor insikt och förståelse om hur detta upplevs inifrån. Till denna samtidsgenre bör också – ty dagarna är onda räknas. Det är ett triangeldrama där starka känslor, avundsjuka och trångsynthet frodas på en liten ort på landsbygden.
Under 1990-talet kom så författaren med ytterligare en romanserie om fyra böcker: Till dess morgonvinden blåser, Såsom dina dagar, Dit ödets vägar bär och Äntligen fri, i vilka Julie som är född 1900 står i centrum. Vi får följa henne alltifrån artonårsåldern, då hon som unga flickor brukar har många drömmar om framtiden, över hennes giftermål med sin älskade Jørgen, deras gemensamma liv och barn och upp till dess hon är i pensionsåldern. Och samtidigt får vi en god bild av samhället under det sekel då så många stora omvälvningar äger rum.
Anne Karin Elstad har även i Sverige en mycket stor läsekrets, och hennes böcker har i dag sålts i över 2 miljoner exemplar.
Medelbetyg: 4,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Gården i dalen :
2008-07-22 15:32
Del ett om "Folket på Innhaug" som är en historiskroman. Boken utspelar sig i början på 1800-talet. I centrum står gården Innhaug. Jag tycker om denna släktroman där man får följa dess folk. Kärlek, romantik och relationer blandat med sorger. Livsöden och livserfarenheter. Jag gillade persongestaltningen. Boken pendlar mellan de olika invånarna som är huvudperson vid olika tillfällen. Man får se saker i olika perspektiv, beroende på vem som är huvudpersonen just för tillfället.
Läs även de andra delarna.
Betyg 5
2016-03-27 16:20
Mycket intressant resa till en tid som inte längre finns. Långsam, nästan lite trög, berättelse. Det händer mycket, men berättandet ligger lite försiktigt vid sidan om och kikar in på människorna på Innhaug.

Vackert och tragiskt ihopflätat till någon slags "livets väv", naturligtvis nersolkad med klibbigt spindelnät av girighet, avund och religiös vidskepelse gödd av kristenheten - som det varit sedan 300-talet e. Kr.

Läsvärd! Härligt med gammeldags språk!
Betyg 4
Liknande böcker:
Alma - En kvinnohistoria
 E. Martinsson
Aftonen och morgonen
 K. Follet
Kommer aldrig solen
 E. Rydsjö
Karolinas Poltava
 E. Rydsjö
Härskaren
 S. Scarrow
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield