bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Smittans tid : en förf..
 P. Giordano
SAS Ghost Patrol: brit..
 D. Lewis
När folkmordet kom til..
 T. Bodström
Historiens största spi..
 G. Wall
Brittiska imperiet upp..
 D. Harrison
Pratbubblan!
 S. Hegerfors
Dödgrävarna
 R. Barth
Ora et labora: Varnhem..
 .
Trettioåriga kriget
 D. Harrison
Sveriges medeltid
 D. Harrison

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerNyfiken på Danmark : klokare på Sverige

 
Författare: Hanne Sanders
Genre: Fakta
Ämnesord: filosofi, krig, politik, religion, historia, kultur, danmark, sverige, skåne
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9170610274
 
Lärorik:  9

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Beskrivning:
Danmark hur funkar det? Vilken kunskap har vi egentligen om grannlandet och vad grundar sig bara på populära myter? Är vi så lika som vi tror?

Sverige och Danmark har många uppenbara och omedelbara likheter: nordiska välfärdsstater, framgångsrika inom ett antal industriella och kulturella segment, med populära kungafamiljer och stabila demokratiska traditioner. Men likväl rör sig svenskar och danskar med olika system på många plan, från diskning till demokrati. De skillnader som man i dag ser mellan länderna har inte uppstått över en natt, men de är inte heller uttryck för egenskaper rotade i folksjälen, vilket annars ofta är den bild man får när man läser i svenska medier om det typiskt danska.
Hanne Sanders visar hur historien används i dag i de bägge länderna och hur man med historiens hjälp kan se skillnaderna som delar av ett större mönster och därigenom kanske också förstå dem. Det fruktbara i att vara nyfiken på Danmark i Sverige bygger just på att de två länderna är så lika men ändå så olika. Mötet mellan danskt och svenskt skärper fokus på viktiga aspekter på hur de två samhällena fungerar. Om man börjar med att vara nyfiken på Danmark slutar man med att bli klokare på Sverige.

Hanne Sanders svarar också på läsarfrågor i tidningen Metro om älgar och lucior, berättar om Öresundsregionen och hur Skåne blev svenskt, avfärdar diverse myter om byråkrati kontra hygge och ger konkreta tips på hur man kan ta sig förbi kulturella skillnader i umgänget brödrafolken emellan.

Hanne Sanders är lektor i historia vid Lunds universitet och föreståndare för Centrum för Danmarksstudier.

Ingår i serien Centrum för Danmarksstudier.Medelbetyg: 5 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Nyfiken på Danmark : klokare på Sverige :


axel-nelson 2008-03-31 22:23
Det är är nog en av de intelligentaste böcker alla kategorier jag nånsin läst!
Även för mig som bott i Danmark och behärskar det danska språket och följer med i danska medier och dessutom ofta besöker København, är Danmark inte ett annat land, inte en annan planet - utan närmast ett annat universum. Ungefär som Clark Kent: Han ser ut som en jordbo, men kommer från en helt annan plats i Universum. Danmark liknar så mycket Sverige på ytan (samma välfärd, samma demokrati, höga skatter, byråkrati etc.), men under ytan så annorlunda.
Hanne Sanders som är en i Sverige bosatt dansk universitetslektor, skildrar med samma klara utanförstående blick hur helt olika historiska förutsättningar har gjort att dansk och svensk mentalitet är så diametralt olika, men att länderna nått nästan likadana politiska system.
På blott 79 sidor får man så mycket kunskap och klokhet om de båda länderna. Att priset är under hundralappen gör det inte sämre!
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Nyfiken på Danmark : klokare på Sverige


  Köp boken som film på cdon: