bokrecensioner boktips

Urlas skugga

Författare: Saga Borg
Genre: Historisk roman
Ämnesord: krig, mat, hälsa, religion, natur, historia, kärlek, spänning
Utgivningsår: 2002
ISBN: 9177114035


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

läntarp har levt i fred i många år, men nu ryktas det att främmande krigare närmar sig. Urlas skugga - den onda kraften i världen - har börjat samla sig för strid, och Gläntarp står i ondskans väg. Völvan Siri har något Urlas skugga vill ha, och ondskan väjer inte för något. Siris dotter Jorun är snart kvinna. En dag ska hon överta sin mors uppgifter som Völva i byn, men hittills har hennes mor undanhållit många av Völvans hemligheter och kunskaper. Jorun ska snart gå till val och välja en man att dela liv och bädd med. Hon förstår inte varför modern behandlar henne som ett barn och hon strider ofta med sin mor. Ensam och missförstådd gör hon långa vandringar i skogen. Ingen förstår henne - och mannen hon älskar vill inte ha henne. Jorun har älskat Vidblick sedan hon var liten flicka och kan inte tänka sig någon annan, men han undviker henne och vägrar erkänna känslorna mellan dem.
Stridigheter för Jorun till grannbyn. Hon känner att något är galet där, och förstår snart att alla har snärjts av ondskan. De är omgivna av ond magi. När Vidblick blir ondskans fånge tvingas Jorun till desperata handlingar. Hon tvingas använda Völva-magi hon inte är tränad för och tar sig djupt in i det hemligas medvetande. Minsta felsteg innebär döden för henne och dem hon älskar ...

Jarastavens vandring är en serie som utspelas i ett för länge sedan försvunnet Sverige. På den tiden leddes människorna av Hövdingar och Völvor. Hövdingen stod för krigarmakten och ledarskapet av byn, Völvan var både medicinkvinna och gudarnas budbärare på jorden.
Serien är indelad i trilogier inom serien. I den första trilogin, Völvans dotter, Ondskans tecken och Vindens öga (utkommer i pocket hösten -02) var Völvan Siri huvudperson. I denna fjärde del, Urlas skugga, tar hennes dotter Jorun över.
Medelbetyg: 4 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Urlas skugga :
2007-12-30 14:20
Ännu en fängslande bok av Saga Borg
Betyg 4
Liknande böcker:
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
Cilkas Resa
 H. Morris
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Robin Hood
 J. McSpadden
Myteriet på Bounty
 C. Nordhoff
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Den röda bokstaven
 N. Hawthorne
Silvretsrike
 C. Iggulden