bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Rika barn leka häst
 U. Trenter
Miss Pym ingriper
 J. Tey
Inga fler hemligheter
 E. Brunn
Fruktans hus
 M. Ahlstedt
Christine Falls
 B. Black
Maigret och den unga döda
 G. Simenon
Maigret tar miste
 G. Simenon
Maigret och den gamla..
 G. Simenon
Domaredans
 U. Durling
Tolv timmar
 S. Wilding

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerBackgammon

 
Författare: Jan Wijk
Genre: Deckare
Ämnesord: mat, mord, humor, spänning
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9197533807
 
Spänning:  4
Romantik:  2
Humor:  6
Lärorik:  3

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsenFörfattaren Jan Wijk har efter ett spännande arbetsliv som affärsman med hela världen som arbetsfält, skrivit en kriminalroman som han valt att kalla ”Backgammon” Boken bygger på en del egna erfarenheter av kompanjoner och affärskollegor, vars tvivelaktiga karaktärsdrag så småningom avslöjas. Man ser hur habegäret segrar över etik och moral. Men som det gamla ordspråket säger ”Hut går hem” viket i der här fallet, innebär att deras försåtliga beteende slår tillbaks på dem själva, när bokens huvudperson och berättare, Charles Thorn, blir tillräckligt förbannad och tillåter sig att ändra i spelreglerna i sin högst personliga inställning om spelet backgammon.

Historien börjar på et sjaskigt hotell i Köpenhamns värsta kvarter, rör sig sedan i i svindlande fart i skånsk miljö med förgreningar till både Stockholm och Bordeaux och Franska Rivieran.
Läs om mannen som blev lurad och ruinerad, men som genom att själv tvingas att ta tag i sin situation med en mycket elastisk syn på moral och rättvisa, hamnar i mitt ett spännande även-tyr och ödesdigra konsekvenser för en del av de inblandade.

Denna bok hade inte kunnat skivas av en människa som inte själv blivit lite kantstött och till-tufsad av livet, men som på grund av sin långa erfarenhet av människor, och skilda miljöer över hela världen, kan se på sina antagonister med ett stort mått av humor.


Utdrag ur boken:
När de två kommit halvvägs till flygplatsen, bad DiTalora Fredrik att stanna, han måste slå en drill.
– Vi är snart framme vid flygplatsen, sa Fredrik, kan du inte vänta till dess?
– Nej tyvärr, det är akut! ”Please.” Fredrik förbarmade sig och hittade ett lämpligt ställe med riklig vegetation. Han saktade in och stannade. Det var varmt och gassigt. Italienare skyndade sig ut ur bilen för att hitta ett lämpligt ställe att pissa.
Fredrik steg också ur bilen och tänkte passa på tillfället att följa DiTaloras exempel.

Fredrik ställde sig vid vägrenen. Det luktade piss och blommor.
Humlor surrade, vägdammet luktade svensk sommar. Just nu en kväljande kombination, tänkte Fredrik och knäppte upp gylfen. Skönt att få tömma blåsan! Han märkte inte att italienaren smög upp bakom honom med en liten pistol i handen. Pipan var förlängd med en ljuddämpare. Skottet som brann av ett par centimeter från Fredriks vänstra öra, hördes knappt. Poff lät det som. Allt blev svart. Fredrik segnade ner och hamnade i sit eget piss. En liten rännil av blod rann utmed hans kind. Stendöd. Italienarens bil hade nu kommit fram till platsen, saktade in och stannade. Ut hoppade de två muskelbergen och släpade bort Fredriks tunga, livlösa kropp till Audin. En av de blåklädda öppnade bakluckan. Full. Två stora bagar med golfklubbor och en sportbag tog upp all plats i bagageutrymmet. Fredriks och hans hustrus golfutrustning. ”Never leave home without it”, var Fredriks motto. Det fanns alltid utrymme för en golfrunda. Det var därför han valt en Audi A8. Han skulle aldrig ha fått in så mycket grejor i en BMW 740. Han hade provat.
De båda byggjobbarna tittade på varandra och stod helt villrådiga. Italienaren rusade fram och väste en order. Snabbt försvann golfutrustningen i bilens baksäte och Fredriks feta kropp pressades ner i bagageutrymmet. Alla tre fick ta i för att kunna lyfta in honom. Han vägde minst hundratjugo kilo. De hade tur, trots att vägen var tämligen trafikerad, hade ingen bil passerat under tiden de hållit på med Fredrik. Italienaren torkade svetten ur pannan. Han tog plats bakom ratten till Audin och körde snabbt tillbaks mot slottet. Den andra bilen med byggjobbarna följde efter. Nu måste de handla snabbt.

De körde in på slottets ägor, bort till den plats där man planerat anlägga den första 18-håls golfbanan. Det var långt utom synhåll från slottet och ingen människa från vingården syntes till.
I en liten dunge med gamla olivträd fick Fredrik den sista vilan. Det båda kraftiga byggjobbarna grävde snabbt en grav där både Fredrik och hans båda golfutrustningar fick plats. De brydde sig inte om att avlägsna några spår som kunde identifiera Fredrik.
Ingen skulle leta efter honom här.


Medelbetyg: 5 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Backgammon :


CharlesT 2007-12-30 12:42
”Årets hittills roligaste thriller - nåja, förra årets. Fick boken rätt sent, av olika anledningar, men nu är den läst. Nej, slukad!

Vilken skamligt spännande och samtidigt rolig thriller är inte denna debut av Helsingbor-garen Jan Wijk, som vi verkligen vill läsa mera av. Utgiven på eget förlag, vilket kanske gör att den inte når ut till den stora läsekrets den faktiskt är värd.

Huvudpersonen heter Charles Thorn och är en hejare på att hantera pengar, stora pengar, men är samtidigt en risktagare som gör att han hamnar i de mest osannolika historier där slutet ofta kan bli både snabbt och smärtsamt. Men lyckas man, vilket han ofta gör, handlar det om stora, stora pengar i form av feta EURO-sedlar, eller årgångsviner, eller vackra hus och båtar.

Inte sedan jag läste Frank Hellers härliga äventyrsromaner eller Björn Karlins så kallade "scam"-thrillers eller Jan Sigurds "Paddlaren" har jag njutit eller skrattat så mycket under läsningens gång.

Jag rekommenderar verkligen denna härliga skröna, som Jan Wijk har lovat en snar fort-sättning på. Den kommer i höst.”
Iwan (Morelius) (Grundaren av Dast Magazine)

Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Backgammon


  Köp boken som film på cdon: