bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Den svarta tulpanen
 A. Dumas
Mina universitet
 M. Gorkij
Ute i världen
 M. Gorkij
Bror Och Syster
 G. Eliot
En yankee vid kung Art..
 M. Twain
Magellans världsomsegg..
 S. Zweig
Jude The Obscure
 T. Hardy
August Strindbergs Inf..
 F. Göranson
Svenska Folkbibeln
 .
Vikingahistorier
 Å. Ohlmarks

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerHadrianus minnen

 
Författare: Marguerite Yourcenar
Genre: Klassiker
Ämnesord: politik, historia
Utgivningsår: 1951
ISBN: 9100108286
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Hadrianus var kejsare i Rom 117-138 e kr och ledde ett mäktiga imperium, grundade städer och byggde befästningar. Ett minne från hans storhetstid är Tivoli utanför Rom där Hadrianus villa ligger. Det var hit han drog sig tillbaka på ålderns höst för att slippa Roms intriger och rävspel, stank och elände. Bland pinjer och prunkande grönska lät han uppföra allt han behövde för att trivas och samtidigt utföra sina kejserliga skyldigheter: palats, tempel, badhus, teatrar och bibliotek.
Hadrianus var en motsatsernas man, snar till vrede men öm i kärlek, framstående fältherre men också konstälskare och skald. Hans möte med den vackre ynglingen Antinous blev en vändpunkt i hans liv och innebar den djupaste tragedi men också den största lycka. Som han själv uttrycker det i romanen: "Av alla våra lekar är kärleken den enda som har möjligheter att åstadkomma en omvälvning i vår själ."

Marguerite Yourcenar (1903-1991) låter Hadrianus själv berätta om sitt liv i denna roman som blev hennes stora genombrottsbok, första gången utgiven på svenska 1953. Med en återhållsam stil och säker blick skildrar hon en historisk epok genom en människas röst och levandegör människan och tiden, i mångt och mycket så lik vår.

Medelbetyg: 2 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Hadrianus minnen :


okidoki 2007-12-21 12:41
Hadrianus berättar i brev till Marcus Aurelius om sitt liv. Stilen är inte bara återhållsam, som det står på bokomslaget, den är svårforcerad. Meningarna måste läsas om och om igen och innehållet är knastertorrt. Det är också svårt att "hänga med" för mig som är relativt okunnig om den tiden. I medelåldern blev Hadrianus oerhört förälskad i en underskön yngling, som sedan följde honom överallt. Två år senare dör Antinous. Hadrianus inte bara sörjer, han gör honom till en gud och låter skapa hans avbilder överallt. Denna episod är det enda fängslande i romanen. Annars är det mest politik som avhandlas. I ett efterord skriver Yourcenar om bokens tillkomst. Det är faktiskt det bästa avsnittet.
Betyg 2KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Hadrianus minnen


  Köp boken som film på cdon: