bokrecensioner boktips

Världens mått

Författare: Daniel Kehlmann
Genre: Historisk roman
Ämnesord: filosofi, humor, historia, kultur, spänning, vetenskap, äventyr
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9100110736


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsenI slutet av 1700-talet börjar två unga tyska män mäta världen. Den ene, Alexander von Humboldt, kämpar sig igenom urskog och stäpper, seglar på Orinocofloden, experimenterar med gifter på sig själv, räknar lössen på infödingarnas huvuden, bestiger vulkaner, möter havsmonster och kannibaler. Den andre, matematikern och astronomen Carl Friedrich Gauss, som inte kan leva utan kvinnor men som ändå springer upp ur sängen på sin bröllopsnatt för att skriva ner en formel - han bevisar i sitt hemvana Göttingen att rummet kröker sig. 1828, när de har blivit gamla och berömda och kanske lite tokiga, möts de i Berlin. Knappt har Gauss klivit ur sin droska förrän de är indragna i Tysklands politiska virrvarr efter Napoleons fall.

Världens mått har blivit en internationell sensation. Romanen har legat på tyska bestsellerlistor i långt över ett år - och länge som nummer ett, före JK Rowling och Dan Brown. Det är en underhållande, klok och flödande berättad roman, rik på anekdoter och humor.


"Allt berättas med ett medryckande driv och en kärnfull slagfärdighet i de många obetalbara (och påhittade) anekdoterna. Och vad som skulle kunna slå över i ett slags schematisk biografi med barnsliga infall håller med hjälp av sin stilistiska elegans och genomarbetade intrig kursen mot vad som snarare kan beskrivas som ett slags gestaltad vetenskapshistoria betraktad genom narrspegeln.
Det är alltså bara att falla till föga för denna oemotståndligt spirituella parabel om hur människan utforskar och mäter universum och jordens uppbyggnad under det att själva livet förblir lika outgrundligt och ofullständigt som det alltid har varit."
SvD.se 2007-10-05

"Det är en historisk roman men inte så som vi lärt känna genren. Kehlmann skriver med pennan doppad i humor och ironi, i korta satser och med roande turneringar. Mellan forskningsresultat och kända biografiska fakta tar han sig författarens rätt att kitta igen sprickorna med fiktion, för att skapa en flödande berättelse och driva den framåt. Till skillnad från sina huvudpersoner, som avskydde det narrativa, älskar han att berätta en historia, och han gör det med en ton som klingar av Updike, Nabokov och latinamerikanerna. Det är storslaget."
Sydsvenskan.se 2007-10-05

"Daniel Kehlmann skriver som en gud/---/ Läs den!"
Eva Beckman, Kulturnyheterna

Medelbetyg: 3,25 (8 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Världens mått :
2007-12-09 22:10
En roman om två berömda tyska vetenskapsmän, Gauss och von Humboldt kan skrivas på två olika sätt: Tyskt romantiskt stendött (typ den samtida danska skulptören Torvaldsens bleka och dammiga marmorfigurer) eller lustfyllt och roligt med spännande äventyrsskildringar.
Jag tycker att boken är ganska död även om den fått lysande recensioner i både svensk och dansk press (jag läste den danska översättningen) och rent av ansetts vara rolig. Möjligen lika rolig som en mumifierad tysk professor.
Synd på ett så bra ämne.
Betyg 2
2008-02-02 10:23
Inte en av de bästa böcker jag läst. Långtråkig,men ändå intressant. personerna är intressanta och det de blev berömda för är pockså intressant. Synd att den inte var skriven på ett roligare sätt.
Betyg 3
2008-07-18 12:42
Definitivt en läsvärd bok! Spännande och välskriven skildring av två intressanta personer under en dynamisk tid. Bra miljö- och personskildringar och subtil humor, inte minst under Alexander Humboldts utforskningar i Sydamerika.
Betyg 4
2008-07-28 20:17
Tåkig bok och inte så värst intressant. Jag får ingen grepp på huvudpersonerna och lämnade boken ganska snabbt. Kan kanske i viss mån vara lärorik om man inte blir för uttråkad
Betyg 2
2008-08-12 17:55
En roman om två stora tyska vetenskapsmän verksamma under en mycket expansiv fas av historien... slutet 1700, början 1800. Jag gillar Kehlmanns humoristiska framställan av de båda männen. Jag vet inget om dem innan men jag antar att det mesta av karakteristikan stämmer. Författaren har förvaltat sitt pund (sina efterforskningar) väl, och det blir riktigt underhållande att läsa. Samtidigt känner man att man lär sig något. Skillnaden i förutsättningar under de båda resorna Humboldt företar sig blir fantastiskt tydliga, trots att båda resorna beskrivs mycket subtilt humoristiskt. Jag är riktigt nöjd.
Betyg 4
2015-08-31 10:25
Bra, men ändå en smula livlös bok. Underhållande och en smula drastisk, men ändå lämnas man med en känsla av otillfredsställelse.
Betyg 3
Liknande böcker:
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Robin Hood
 J. McSpadden
Myteriet på Bounty
 C. Nordhoff
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Silvretsrike
 C. Iggulden
Krönikan om Ylva Alm 2..
 I. Skjelbakken