bokrecensioner boktips

Det rena landet

Författare: Alan Spence
Genre: Historisk Roman
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9146215603


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I Det rena landet berättar Alan Spence i romanens form den sanna historien om handelsmannen och skotten Thomas Glovers (1838-1911) uppgång och fall. Det är en berättelse om det japanska feodalsamhället och atomåldern, öst och väst, världshistoria och en enskild människas passion.

Året är 1858. Thomas Glover är en rastlös ung man som blir erbjuden en tjänst som handelsman i Japan. På tio år samlar han på sig en stor förmögenhet, lär sig samurajernas livsstil och hjälper till att störta den regerande Shogun.Alan Spence är romanförfattare, dramatiker och poet. Han har erhållit en rad priser och Det rena landet kommer ut i ett femtontal länder. Han bor med sin fru i Edinburgh, där de driver ett meditationscenter tillsammans.
Medelbetyg: 3,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Det rena landet :
2007-10-05 16:25
(The Pure Land, 2006) 414 sidor. Vi får följa affärsmannen Thomas Glover under 11 år i staden Nagasaki i Japan. Han gör också resor i landet bland annat till Kagoshima och Edo (Tokyo). Bokens fokus är inte Glover utan den moderna staten Japans tillkomst. Hur feodalsamhället rasar samman och den västerländska kapitalismens segrar. Med undantag för några mer meditativa sidor på slutet är detta en äventyrsroman med historisk anknytning och ingenting annat. Nästan samtliga personer i boken är historiska och kan slås upp i Wiki. Det är dessa fakta som gör boken läsvärd. Författaren imponerar inte särskilt.
Betyg 3
2012-04-22 18:31
Vi lär känna den unge skotten Tom Glover. En hänsynslös visionär med hjärtat på rätt ställe. Han flyttar till Japan och utvecklar handelsverksamheten både för företaget och hans eget bästa. Det börjar med te och siden vidare till opium och vapen. Det är en fiktiv berättelse med många historiska fakta som kuliss.

Att ge sig på en historisk roman kan vara knepigt. Tar man ut svängarna för mycket blir det falskt, håller man sig enbart till fakta blir det tråkigt. Beskriver man det brett kan det bli opersonligt, skriver man för lokalt kan det bli meningslöst. Jag tycker Alan Spence lyckas med balansakten i båda fallen. Det är en bra historia.

Inte för att det finns någon direkt litterär briljans, det är snarare berättelsen i sig som gör avtryck. Det är intressant att se Japans explosionsartade utveckling efter kolonialmakternas intåg.

Det är lärorikt utan tröttande pekpinne och drivande utan överdrivna intriger. Sammantaget en läsvärd historisk roman.
Betyg 4
Liknande böcker:
Härskaren
 S. Scarrow
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
Cilkas Resa
 H. Morris
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Robin Hood
 J. McSpadden
Myteriet på Bounty
 C. Nordhoff
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Lammet och stormbocken
 H. Linderholm