bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Robin Hood
 J. McSpadden
Myteriet på Bounty
 C. Nordhoff
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Lammet och stormbocken
 H. Linderholm
Den röda bokstaven
 N. Hawthorne
Leo
 U. Lundberg
Silvretsrike
 C. Iggulden

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerDet rena landet

 
Författare: Alan Spence
Genre: Historisk Roman
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9146215603
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


I Det rena landet berättar Alan Spence i romanens form den sanna historien om handelsmannen och skotten Thomas Glovers (1838-1911) uppgång och fall. Det är en berättelse om det japanska feodalsamhället och atomåldern, öst och väst, världshistoria och en enskild människas passion.

Året är 1858. Thomas Glover är en rastlös ung man som blir erbjuden en tjänst som handelsman i Japan. På tio år samlar han på sig en stor förmögenhet, lär sig samurajernas livsstil och hjälper till att störta den regerande Shogun.Alan Spence är romanförfattare, dramatiker och poet. Han har erhållit en rad priser och Det rena landet kommer ut i ett femtontal länder. Han bor med sin fru i Edinburgh, där de driver ett meditationscenter tillsammans.

Medelbetyg: 3,5 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Det rena landet :


okidoki 2007-10-05 16:25
(The Pure Land, 2006) 414 sidor. Vi får följa affärsmannen Thomas Glover under 11 år i staden Nagasaki i Japan. Han gör också resor i landet bland annat till Kagoshima och Edo (Tokyo). Bokens fokus är inte Glover utan den moderna staten Japans tillkomst. Hur feodalsamhället rasar samman och den västerländska kapitalismens segrar. Med undantag för några mer meditativa sidor på slutet är detta en äventyrsroman med historisk anknytning och ingenting annat. Nästan samtliga personer i boken är historiska och kan slås upp i Wiki. Det är dessa fakta som gör boken läsvärd. Författaren imponerar inte särskilt.
Betyg 3

Spaniard 2012-04-22 18:31
Vi lär känna den unge skotten Tom Glover. En hänsynslös visionär med hjärtat på rätt ställe. Han flyttar till Japan och utvecklar handelsverksamheten både för företaget och hans eget bästa. Det börjar med te och siden vidare till opium och vapen. Det är en fiktiv berättelse med många historiska fakta som kuliss.

Att ge sig på en historisk roman kan vara knepigt. Tar man ut svängarna för mycket blir det falskt, håller man sig enbart till fakta blir det tråkigt. Beskriver man det brett kan det bli opersonligt, skriver man för lokalt kan det bli meningslöst. Jag tycker Alan Spence lyckas med balansakten i båda fallen. Det är en bra historia.

Inte för att det finns någon direkt litterär briljans, det är snarare berättelsen i sig som gör avtryck. Det är intressant att se Japans explosionsartade utveckling efter kolonialmakternas intåg.

Det är lärorikt utan tröttande pekpinne och drivande utan överdrivna intriger. Sammantaget en läsvärd historisk roman.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Det rena landet


  Köp boken som film på cdon: