bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Jakten på Amos Decker
 D. Baldacci
Natt film
 M. Pessl
Kevin & Schröder 2 - D..
 B. Danielsson
Requiem på Dimön
 M. Lindstein
Mytomanen
 S. Sarenbrant
I spindelns nät
 L. Lippman
Lösning i London
 L. Deighton
Nattviol
 N. Leavy
Den yttersta rättvisan
 D. Öhrlund
Jungfrustenen
 M. Mortimer

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerKyoto och fjärilarna

 
Författare: Lennart Ramberg
Genre: Thriller
Ämnesord: filosofi, politik, hälsa, psykologi, natur, historia, kultur, framtid, spänning, vetenskap, äventyr
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9173550159
 
Spänning:  9
Romantik:  3
Humor:  3
Lärorik:  9
Sorglig:  6

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


En miljöforskningsstation på Svalbard. Ett aluminiumsmältverk i Sibirien. Mellan dessa kylslagna poler pågår ett glödhett spel om utsläppsrätter, växthusgaser och internationella företagsaffärer. Den osäkre doktoranden Kimi från Göteborg befinner sig på Svalbard för ett forskningsprojekt. Dit seglar också aktivister från den internationella miljöorganisationen Serve Earth för att möta Kimis handledare. Men professorn är spårlöst försvunnen och Kimi bestämmer sig hastigt för att följa med på den farofyllda seglatsen österut i jakten på miljögangsters.

I Sibirien följer en rysk industrialist noggrant deras förehavanden. Hans och familjens liv hänger på att Serve Earths mätningar misslyckas. Börsintroduktionen i London hägrar och med den ett annat och behagligare liv på Franska Rivieran, långt borta från den frusna tundran. Kimis stillsamma forskningsprojekt slutar i en halsbrytande jakt efter sanningen över Svalbards frusna vidder, polerade konferensgolv och djupt in i den tunga ryska industrin. För en renare värld måste man skita ner sig ibland.

Medelbetyg: 4 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Kyoto och fjärilarna :


BokBjörn 2007-09-28 12:20
Till vilken grad kan den enskilde individen påverka de globala klimatfrågorna - ja, klimatet i sig? Denna ytterst aktuella frågeställning ställs på sin spets i en ny, barriärrivande (klimat)thriller av finansmannen och forskaren Lennart Ramberg.

I Sibirien går den ryska aluminiumindustrin för högtryck. På Svalbard träffas högt uppsatta politiker och klimatforskare för att analysera nya, uppseendeväckande mätningsresultat över den norra hemisfären. Men docenten som ska presentera materialet är spårlöst försvunnen...

Miljöorganisationen Save Earth anländer till Svalbard och tar kontakt med Kimi Hoorn, doktoranden som i sin chefs frånvaro finner sig outtalat ombedd att tolka de högintressanta mätningsresultaten. Hoorn är osäker. Vad är det för resultat hans försvunne arbetsgivare har tagit fram? Och vad är det egentliga syftet med miljöorganisationens besök?

Frågorna är många och läsaren bjuds med på strapatsrika färder över den svalbardska isen och Norra ishavet. Alltid med känslan av att huvudpersonerna borde se sig om över axeln betydligt oftare än de gör…

Upptakten till Kyoto och fjärilarna är originell. Lennart Ramberg är väl insatt i såväl den kemiska industrin som klimatfrågor och den internationella finansvärlden. Det märks i de ingående detaljerna om utsläpp, börsetablering och klimatresonnemang. Detaljrikedomen tar emellertid aldrig över, Ramberg lyckas hålla spänningen vid liv.

För att vara en thriller skriven med två klassiska motpoler - den ondskefulla industrin kontra de godhjärtade miljöaktivisterna och vetenskapsmännen - är det en allt annat än svartvit skildring. Karaktärerna är mångsidiga, olika agendor spelar mot varandra och ibland får man fundera riktigt noga över vem av dem man moraliskt sett tycker bäst om.

Klimatfrågor är lika viktiga som svårgreppbara. Vad påverkar vilka fenomen, vilka utsläpp respektive åtgärder är farligare eller bättre än andra? Och hur många vet att flourmetan - en slaggprodukt vid framställandet av aluminium - är 6 000 gånger farligare än koldioxid?

Rambergs klimatthriller är fascinerande och uppseendeväckande. Han lyckas med konststycket att kombinera en svår fråga med en spännande berättelse. Det globala klimatet är varje individs ansvar. Vilket även innebär att vi alla i förlängningen har möjlighet att påverka klimatet, hur invecklat globalt det än kan synas vara.

En läsvärd, originell och fascinerande thriller!
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Kyoto och fjärilarna


  Köp boken som film på cdon: