bokrecensioner boktips

På andra sidan tystnaden

Författare: Andre Brink
Genre: Historisk roman
Ämnesord: depression, krig, politik, mord, psykologi, religion, historia, kärlek, kultur, framtid
Utgivningsår: 2002
ISBN: 9137121057


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

På andra sidan tystnaden: Som liten flicka i ett vintrigt Bremen drömmer Hanna om ett liv på andra sidan tystnaden – en plats där vinden uppstår och palmer vajar i solskenet. Det är i början av nittonhundratalet. Hanna växer upp på barnhem och i olika fosterfamiljer där hårt arbete och övergrepp är en del av vardagen. Hon ser en möjlighet att lämna allt detta bakom sig när hon tillsammans med en grupp unga kvinnor skeppas till den tyska kolonin Sydvästafrika, där giftaslystna nybyggare väntar. På tåget från Swakopmund till Windhoek blir Hanna grymt förnedrad av en officer och gör motstånd. Hon straffas hårt och skickas till Frauenstein – ett mellanting mellan fängelse, kloster och bordell – beläget mitt ute i ingenstans i öknen. André Brink är tillbaka med ett mörkt, gripande porträtt av en kvinnas kamp för ett värdigt liv. Det är en berättelse om hämnd och grymmaste våld men också om vänskap, tillit och kärlek.

Medelbetyg: 5 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av På andra sidan tystnaden :
2007-09-20 09:02
"Som liten flicka i ett vintrigt Bremen drömmer Hanna om ett liv på andra sidan tystnaden – en plats där vinden uppstår och palmer vajar i solskenet".
Hanna är en föräldralös flicka i seklets början. Hon har ett svårt liv redan från början, på barnhemmet och hos de familjer som hon kommer att arbeta hos. När hon är vuxen bestämmer hon sig för att åka till sydvästafrika och finna lyckan, men det blir inte som hon hoppats på.


Roman är både en fruktansvärd berättelse om kvinnornas utsatthet på slutet i 1800-talet i Tyskland om man tillhörde dom fattigaste. Hanna X växer upp på både barnhem och arbetar i olika förhållanden och söker sig till Tysklands koloni västra Afrika. Våldtäkter och det manliga förtrycket skildras lysande medan man samtidigt förstår vilken kraftfull intelligent kvinna den unge Hanna egentligen är mitt i eländet.

Betyg 5
Liknande böcker:
Kommer aldrig solen
 E. Rydsjö
Karolinas Poltava
 E. Rydsjö
Härskaren
 S. Scarrow
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
Cilkas Resa
 H. Morris
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Den röda bokstaven
 N. Hawthorne