bokrecensioner boktips

Huckleberry Finns äventyr

Originaltitel: The Adventures of Huckleberry Finn
Författare: Mark Twain
Genre: Klassiker
Ämnesord: spänning, ungdom, äventyr
Utgivningsår: 1885
ISBN: 9789176054642


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Huckleberry Finn är uppväxt med slaveriet och funderar inte så mycket över det. Men när Hucks bäste vän Jim, den svarte slaven, råkar illa ut ställer han upp och hjälper honom att fly mot friheten. Den äventyrliga flottfärden längs den mäktiga Mississippifloden håller flera gånger på att sluta illa, men med ett gott skratt lyckas de alltid komma vidare.

Huckleberry Finns äventyr är en varm och humoristisk bok om bus, vänskap och frihetslängtan, en storslagen roman skriven av en Mark Twain i högform. Hemingway insåg bokens storhet:
"All amerikansk litteratur kommer från en enda bok av Mark Twain som heter Huckleberry Finns äventyr..."
Nu i oavkortad nyöversättning av Sven Christer Swahn.
Medelbetyg: 3,3 (10 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Huckleberry Finns äventyr :
2007-09-07 16:46
det här kan man kalla äventyr
Betyg 3
2008-08-13 22:36
Såg fram emot att läsa denna bok. Tyvärr kom jag aldrig in i den som jag hoppades. Kändes seg.
Betyg 2
2008-11-27 22:15
En bok som man mest tog sig igenom.
Betyg 2
2009-02-05 14:17
En klassiker, som jag läste för länge sedan, och minns som mycket bra.
Betyg 4
2010-07-27 14:01
Bra att ha läst den, men den var inte superunderhållande! Delvis seg och tråkig, men finurlig. Läste den på engelska och slanget var sjukt svårt att fatta då Jim pratade.
Betyg 3
2011-08-08 10:49
Huckleberry Finn är en Charles Dickens-liknande bok, men i amerikansk miljö. Huck genomgår massa äventyr och Mark Twain knyter samman alla trådar, även sådana man från början inte tyckte var lösa.

"What's the use you learning to do right, when it's troublesome to do right and ain't no trouble to do wrong and the wages is just the same". Citatet är som en sammanfattning av boken och varför Huck gör som han gör i livet. Han frågar sig varför det är svårt att göra rätt och svaret är att det är svårt att göra rätt när samhället har gjort fel i att bestämma vad som är rätt eller fel. För det mesta gör han ändå gott och de gånger han inte gör det beror det mer på samhällets syn på vad som är fel. I det här fallet syftar jag bland annat på hans relation med Jim. Huck bryr sig inte om hudfärgen på Jim, utan han bryr sig om Jims egenskaper, som gör honom till vilken annan människa som han inte skulle kunna förråda. Boken främjar på så sätt jämställdhet mellan svarta och vita.

Boken satirerar människan som framställs som ett rovdjur. Vi lurar andra (syftar på the duke and the king), vi dödar varandra utan att veta varför (syftar på fejden), vi förslavar andra människor på grund av deras hudfärg, vi är beredda att lyncha, etc. Det är bara Huck och Jim, de "laglösa" som framställs som ett ljus i allt det mörka.

Språket och dialekterna stärkte boken en hel del och att läsa boken på svenska borde inte ens göras. På vilken svensk dialekt skulle man framställa den amerikanska söderns?

En förträfflig bok om en groende vänskap och en mognadsprocess i en värld där människor gör en mer besviken, än glad.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Huckleberry Finns äventyr