bokrecensioner boktips

Avled stilla

Författare: Simone de Beauvoir
Genre: Roman
Ämnesord: depression, hälsa, psykologi, kärlek
Utgivningsår: 1977
ISBN: 9100572659


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I Avled stilla skildrar Simone de Beauvoir sin mors död i cancer. Hon beskriver hur sjukdomen dag för dag tar över och förvandlar denna envist livsbejakande gamla dam till en hjälplös och förnedrad människospillra. Klart och enkelt berättar hon om sin relation till modern, med vars borgerliga livsuppfattning hon haft så lite gemensamt, och som för att kompensera sitt olyckliga äktenskap klängde på sina döttrar i härsklystna kontaktförsök - tills sjukdomen gjorde henne foglig och tacksam för det minsta.
Det är en berättelse fylld av moralisk komplikation. Gjorde döttrarna rätt i att förtiga moderns tillstånd för henne? Gjorde de rätt som lät läkarna operera henne och därmed förlänga vad som bara kunde bli en utdragen och plågsam dödskamp?

Simone de Beauvoir (1908-1986) är en av Frankrikes främsta moderna författare, mest känd för den feministiska klassikern Det andra könet och för sin stora svit av memoarböcker. Avled stilla utkom första gången 1964.

Utdrag ur boken:
Antingen man föreställer sig odödligheten såsom himmelsk eller jordisk förmår den inte trösta den som älskar livet och måste dö.
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Avled stilla :
2007-12-09 19:40
Jag blev verkligen berörd av denna bok. Kan inte sluta tänka på döden nu och det är allt jag ser runt omkring mig... alltså jag ser att den inte syns. Döden är umdangömd i samhället och det är lite detta som boken handlar om. Jag kände inte så starka känslor för personerna. Kanske är boken lite för hårt skriven. Den handlar inte så mycket om känslor utan mer om vad simone upptäcker om sin mor och varför saker och ting var som de var i deras liv. det är väldigt intressant att läsa hur hon resonerar kring hur man påverkas av händelser och människor i livet. Jag gillar den här boken jättemycket men eftersom berättelsen i sig inte var så bra i mina ögon så blir det bara en 4
Betyg 4
Liknande böcker:
Amado Mio
 P. Pasolini
Fiskande kattens gata
 J. Földes
Vända hem
 Y. Gyasi
En doft av jasmin
 E. Nord
Här är vi
 G. Swift
Syskonen
 T. Hadley
Aftonen och morgonen
 K. Follet