bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
In the shadows of no t..
Maus
Maus II
Liknande böcker:
Jorden runt på 80 dagar
 W. Disney
På äventyr under isen
 W. Disney
Kapplöpningen över Alp..
 W. Disney
Matterhorns vita guld
 W. Disney
Manhattan
 W. Disney
Asterix på Korsika
 A. Uderzo
Asterix i Alperna
 A. Uderzo
Asterix och goterna
 A. Uderzo
Asterix: Tvekampen
 A. Uderzo
Kejsaren av Amerika
 . Morris

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerMaus I

 
Författare: Art Spiegelman
Genre: Seriealbum
ISBN: 9176083659
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Maus I är berättelsen om Vladek Spiegelman, en jude som överlevt Hitlers Europa, och om hans son, en serietecknare som förtvivlat försöker förstå sin far, en hemsk historia om Historien själv.
I den tecknade seriens form, där judar skildras som möss och nazister som katter, förmår historien om Förintelsen chockera oss på nytt och på ett annorlunda sätt. Med utgångspunkt från Art Spiegelmans konstnärliga metod beskriver New York Times Book Review MAUS I "som ett märkligt konststycke av dokumentära detaljer och litterär livfullhet".
Med tyngdpunkten förlagd ömsom till Polen och Rego Park i New York berättas MAUS I två gripande historier. Den första är faderns skildring av hur han och hans hustru överlevde förintelsen av judarna i Europa. Det är en uppslitande berättelse om död och terror, fångenskap och förräderi. Den andra handlar om sonens kvalfyllda förhållande till den åldrande fadern. Denne försöker leva ett normal och konfliktfritt liv men befinner sig ändå i skuggan av ett förflutet av så överväldigande tyngd att att det inte kan tänkas bort!
Vad som berättas i MAUS I är de överlevandes historia, men denna tillhör också deras barn, som skall överleva dem: I MAUS I förs Art Spiegelmans föräldrar till Auschwitz port och han själv till förtvivlans rand.

Medelbetyg: 4 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Maus I :


helix 2007-09-03 09:50
Spiegelmans historia om sin fars (och mors) tid i Polen under Hitlers förtryck är naturligtvis mycket gripande. Och idé att skildra detta i serieform är ju något som måste applåderas. Spiegelman lyckas dra serier till kulturens "finrum". Och det med rätta.
Jag kan dock blir lite irriterad på den mycket långsamma berättartekniken, och att jag inte riktigt kan förmå mig att vara intresserad av son/farförhållandet hela tiden.
Men - många gånger en fantastisk historia berättad på ett brilliant sätt.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Maus I


  Köp boken som film på cdon: