bokrecensioner boktips

Nattvakten

Författare: Alistair Maclean & Alastair Macneill
Genre: Thriller
Ämnesord: politik, kultur, spänning
Utgivningsår: 1989
ISBN: 9137098055


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Efter många om och men går Riksmuseét i Amsterdam med på att skicka runt Rembrandts ovärderliga målning Nattvakten på turné till världens största gallerier. Högpunkten ska vara utställningen i New Yorks berömda Metropolitan Museum of Art. Omfattande och nitiska säkerhetsåtgärder omger måleriet från plats till plats. Ändå upptäcker ett skarpt öga en röd fläck... där den egentligen skulle varit svart. Kan det vara möjligt att verket har blivit ersatt med en förfalskning? Larmet går. Medan New York-borna flockar sig runt målningen ovetandes om att de beundrar en förfalskning, sätts FNs hemliga antikriminalitetsstyrka inn med full kraft. Ganska snart står det klart att saken rör sig om långt mer än förfalskning av en tavla.
Arton kilo heroin skapar chockvågor från Amsterdam till New York och Rio de Janeiro. Dessutom kommer ett till synes vanligt kuvert spela en väsentlig roll.
Konfrontationer, överraskningar, explosiva och nådlösa sammanstötningar... de förföljda har mer att dölja än deras förföljare kunde ana...
Medelbetyg: 4 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Nattvakten :
2007-07-08 18:08
Det finns fler romaner med samma titel, men Nattvakten av Alistair Maclean är den jag velat läsa under en lång tid. Inte svårt att förstå att boken filmatiserats, nämligen inte en lugn, tråkig stund någonstans. Spänningen släpper aldrig sitt grepp om en, och eftersom man redan efter ett par sidor blir kastad rätt in i handlingen, är man fast. Språket och sättet att skriva på, kan jag inte säga så mycket om eftersom jag läste boken på norska och det är inte längre mitt första språk. Vågar alltså inte uttala mig i saken.
Helt klart godkänt thrillermaterial, synd bara att Maclean inte fick fullfölja sitt verk själv...
Betyg 4
2012-10-29 13:31
en bra bok !
Betyg 4
Liknande böcker:
Anfall som försvar
 M. Cameron
Priset för ett liv
 U. Adelsohn
Priset
 A. Fichtelius
Gränsmark
 A. Trosell
På jakt efter Kitty
 T. Haugen
Änkorna
 P. Engman
Jaga i blindo
 E. Thompson
Oskyldigt dömd?
 N. McClintock