bokrecensioner boktips

DNAngel

Originaltitel: D・N・ANGEL
Författare: Yukiru Sugisaki
Genre: Seriealbum
Ämnesord: humor, kärlek, ungdom, äventyr, manga, shojo, kaito
Utgivningsår: 1997
ISBN: 9163841843


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Daisuke Niwa tror att han är en vanlig kille – tills han fyller 14. Då förändras hans DNA till att, varje gång han ser eller tänker på den han är kär i, förvandla honom till mästertjuven Dark. Detta har gått i arv sedan många generationer tillbaka i hans släkt. För att slippa förvandlas måste Daisukes kärleksintresse bli förälskad även i honom och acceptera hans hemlighet.

Det blir inte lätt: Daisuke älskar jämnåriga Risa Harada som inte besvarar hans känslor och som dessutom omedelbart blir kär i Dark när nyheterna rapporterar om hans stölder. Dark själv verkar vara mer intresserad av Risas tvillingsyster, Riku Harada, medan Riku ytterst motvilligt känner sig dragen till Daisuke.

Daisuke har även problem på annat håll: Hela stadens poliskår är ute efter Dark och leds av ingen mindre än hans klasskamrat Satoshi Hiwatari. Satoshi ägnar Daisuke oroväckande mycket uppmärksamhet i skolan. Hans plötsliga uppdykanden överallt och mystiska framtoning får Daisuke att misstänka att Satoshi själv döljer något. Dessutom känner Satoshi till farligt mycket om Dark och de specifika föremål som han stjäl från tiden innan den förödande kulturrevolutionen.

Serien består än så länge av 14 delar varav 11 finns utgivna i Sverige.Utdrag ur boken:
– Det här är världen inuti spegeln, [Daisuke]...! Förr i tiden fanns det en massa sådana här världar. Men nu är det bara några få kvar.
– Är det kulturrevolutionens fel, [Evi-san]?
– Ja, det är så ni kallar den. Många konstföremål förstördes, brändes, och många andra försvann spårlöst.
– Hur kan folk ha trott att konst inte hade något värde?
– Det var inte för att man tyckte att de saknade värde, utan för att de ansågs farliga. Framför allt de som familjen Hikari gjort.
– Hikari...

Medelbetyg: 4,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av DNAngel :
2007-07-08 14:09
"DNAngel" gavs först ut i Japan 1997. Elva delar har kommit än så länge (alla finns på svenska), men serien lär förbli oavslutad ett tag framöver; Sugisaki har nämligen fått andra uppdrag som hon prioriterat. Det var i alla fall ursprungligen planerat att det totalt skulle bli 13 delar.
Serien är en så kallad shoujo-serie, flickserie, vilket innebär att fokusen ligger på relationer och att serietecknaren tar sig mer konstnärlig frihet i bild och text.

Även om storyn inte låter särskilt seriös (vilket gäller de flesta manga-serierna) så funkar den väldigt bra. I de tidigare delarna är det dock lite luddigare och visar främst olika krävande situationer som kan uppstå för Daisuke. Sugisaki verkar ha tänkt ut olika scenarier som hon vill utforska (tex, tänkt om Daisuke förvandlas till Dark i skolan, tänk om han blir Dark men med Daisukes kropp, tänk om Daisuke och Dark separeras...)

Det är vanligt att till att början med experimentera i en serie, och sen när man lockat till sig en större läsarskara börja göra handlingen tydligare. Då blir det även krångligare att hänga med och förstå alla karaktärers handlingar och att uppfatta alla viktiga detaljer. Ibland finns det också flera olika texter att läsa parallellt med varandra (det konstnärliga shoujo-uttrycket).
Detta gör att för varje gång man läser så upptäcker man nya saker och upplever att man lär känna karaktärerna bättre. Man märker även att historien är väl planerad och leder en sakta mot upplösningen. Sugisaki låter en så småningom även få veta mer om Darks ursprung och varför han enbart stjäl konst från familjen Hikari (vilket man självklart vill veta).
Betyg 4
2007-12-29 15:31
Älskar all maga som finns tror jag=)=)=)=)=) och DNAngel är inget undantag!! Love manga!! =)<3
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till DNAngel
Liknande böcker:
Frejas smycke
 P. Madsen
Frejas smycke
 P. Madsen
Frejas smycke
 P. Madsen
Var är Arabesk?
 W. Lambil
Uppskovet
 J. Gibrat
Öknens ros
 A. Maury
Trollkarlarnas natt
 A. Maury
Korpens brödraskap
 A. Maury
Den stora bataljen
 L. Salvérius