bokrecensioner boktips

Marie-Antoinette

Författare: Antonia Frasier
Genre: Biografi
Ämnesord: krig, politik, historia, kärlek, kultur, spänning
Utgivningsår: 2003
ISBN: 9137125605


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Vem var egentligen Marie-Antoinette som endast fjorton år gammal gifts bort med den blivande kungen av Frankrike? Var hon en bortskämd och olycksdrabbad kvinna? Var hon en intrigmakerska som helt styrdes av sin mor, kejsarinnan av Österrike? Var hon ömsint, liderlig, vänfast, slösaktig?
Antonia Fraser tecknar ett heltäckande porträtt av denna under sin livstid både hatade och älskade drottning. Hon bygger mycket i sin biografi på flera samtida ögonvittnesskildringar vilket gör den extra intressant. Och fram träder en mångfasetterad person som föddes i Österrike 1755 och giljotinerades i Paris 1793.
Medelbetyg: 4 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Marie-Antoinette :
2007-08-24 10:50
Jag läste den här boken efter att jag sett Sofia Coppolas filmatisering av den. Jag var lite förvånad över att filmen baserade sig på en historisk faktabok då den inte var särskilt verklighetstrogen vad gäller vissa händelser. Jag trodde först att den var en roman, och lånade den, blev först lite besviken. Men trots att det är en farktabok, så är den oerhört gripande, den lyckas verkligen "rentvå" Marie-Antoinettes namn och väcka sympati för henne. Jag tyckte mer och mer synd om henne för varje sida, tills jag närapå bröt ihop på slutet, då hon giljotinerades.
Frasier skriver detaljerat och intressant om den franska drottningens liv. En förstklassig biografi.
Betyg 5
2009-08-31 13:17
Superbra! Har läst tre tidigare biografier om marie - antoinette men de kan inte nämnas på samma dag som denna. Läste den som en roman, omöjlig lägga ifrån sig, drämde mardrömmar om den misslyckade flykten till Varennes, tänkte att "den här gången kanske hon inte gör samma misstag", "den här gången kanske hon inte döms till döden"... Fraiser gör ett porträtt av en människa, inte en drottning och det är första gången Marie Antoineet beskrivs som människa. (Därför fattar jag inte hur den sevärda men väldigt ytliga filmen "Marie Antoinette" kan sägas bygga på denna biografi)
Betyg 5
Liknande böcker:
Vill du så kan du
 P. Ekwall
Vänsterdocenten
 T. Tännsjö
Jakten på Dawit
 M. Schibbye
Hit med flaskan! : han..
 E. Knyckare
Förste man in : att le..
 A. Middleton
Bernadotte för Sverige..
 H. Lindqvist