bokrecensioner boktips

Röd är ryttarens häst

Författare: Elsi Rydsjö
Genre: Historisk roman
Ämnesord: krig, historia, kärlek


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Röd är ryttarens häst :
2007-06-18 13:12
Under den senaste tiden har jag läst många böcker om Karl XII:s tid och de olyckor som då drabbade landet och människorna. Undantagslöst har dessa romaner varit skrivna av män (Widding, Holm, Salje m fl). Så jag tänkte läsa en kvinnlig författares alster om samma tid.

Elsi Rydsjö låter sin historia kretsa kring två släkter i det av Sverige annekterade Skåne. Trots olika lojaliteter binds de båda släkterna samman tack vare den egensinniga Mettelille som bestämmer sig för att välja man själv. Och därifrån rullar det stora nordiska kriget på och påverkar liten och stor.

Rydsjö skriver flyhänt och berör flera intressanta ämnen; svenskifieringen av Skåne (även berörd av Salje), krigets effekter på de hemmavarande, och denna obändiga längtan ut till kriget.

Boken är både spännande och lättläst, men saknar lite djup i personskildringarna. Såväl Mette som de andra kvinnorna blir en smula konturlösa. Paradoxalt nog är Fredrik Jakob, Mettes man, den som framträder tydligast. Men jag ska ändå köpa de andra delarna av berättelsen, eftersom jag är spänd på att se hur det går.
Betyg 3
Liknande böcker:
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
Cilkas Resa
 H. Morris
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Silvretsrike
 C. Iggulden
Krönikan om Ylva Alm 2..
 I. Skjelbakken
Den andra dödssynden
 J. Guillou