bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Gustav Vasa En furste..
 O. Larsson
Stockholms blodbad
 D. Harrison
Nödrop: När krisen kommer
 L. Knutson
Huset med de två tornen
 M. Zaremba
Kapten James Cooks resor
 C. Lloyd
Berättelse om ett liv
 P. Handke
Mannen som formade nat..
 G. Broberg
Ofrivilligt sexobjekt..
 U. Björkman
It's so easy ( och and..
 D. MCkagan
Lovisa Ulrika Konst oc..
 C. Rainer

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerJag tänker på Linné : han som såg allt

 
Författare: Karin Berglund
Genre: Biografi
Ämnesord: hälsa, natur, historia, kultur, vetenskap, äventyr, Linné, Linne
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9100100005
 
Spänning:  4
Romantik:  2
Humor:  2
Lärorik:  9
Sorglig:  4

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Recensioner
"Berglunds bok framhäver väl bättre än Uddenbergs varför vi svenskar så fascineras av Linné. Där finns inte bara den passionerade systematikern presenterad utan också den ojämförlige stilisten - en av de stora i vår litteraturhistoria - och den märkliga symbiosen mellan människa och svensk natur... Berglund har tagit åt sig den välkända berättelsen med en entusiasm som om hon aldrig hört den förr. Och hon förstår att ge den nytt liv inte bara genom tonfallet utan också genom att dra in kringfakta som ger en instruktiv relief åt anekdoterna. Det kan gälla de sociala villkoren i Fattig-Sverige, undervisningens pedagogiska principer, naturen och miljön runt Stenbrohult och i lärdomsstäderna."
DN

"Den Linné som växer fram ur Karin Berglunds kalejdoskopiska texter - läsefrukter, miniessäer, kulturhistoriska utvikningar, biografiska anekdoter, kortreportage - är bokstavligen en världsman, en man som älskar världen i alla dess sinnliga framträdelseformer och tar för givet att han är född inte bara för att odla sin trädgård utan också för att njuta dess frukter. Den Linnébilden förstärks och fördjupas av den påkostade bokens oräkneliga illustrationer - inte minst de läckra planscherna från 1600- och 1700-talet: blommor och grönsaker, frukter och djur världen i all sin sakliga skönhet."
Expressen

"Med en ypperlig känsla för det hortikulturella och med en god blick för väsentliga detaljer lotsar Karin Berglund läsaren genom hela Carl von Linnés liv. I praktiken utvecklas det till ett slags entusiastisk reseskildring längs blommande rabatter och genom prunkande pergolor och över artrika ängar."
GP

"Berglund är en hängiven berättare. Hennes nyfikenhet och uppriktiga entusiasm fyller texten med värme och driv. Boken är en vacker tegelsten, rikt illustrerad med författarens egna färgsprakande fotografier och vackra 1700-talsillustrationer, kolorerade växtplanscher och porträtt."
Sydsvenskan

"Det svårt att värja sig för Karin Berglunds entusiasm och man blir definitivt fängslad av Carl von Linné och hans tid. Det är en vacker bok med många illustrationer."
Dagbladet


Utdrag ur boken:
""Det luktar violpastill av linden som blommar. Den söta doften kommer i pustar. Lukten av nyslaget hö tränger på. Moses, gårdens bagge, bräker uppfordrande och i hönshuset är det kalabalik. (...) X2000 dånar förbi och kyrkklockorna slår i Stenbrohults kyrka på andra sidan järnvägen"", skriver Karin Berglund efter sitt besök i Råshult och den lilla röda stugan där Linné föddes.

Medelbetyg: 5 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Jag tänker på Linné : han som såg allt :


axel-nelson 2007-06-11 23:38
Känd trädgårdsskribent kastar sig med sensualism och förtjusning över den motsägelsefulle Linné och hans tid. Man märker att hon älskar sitt ämne och behärskar det och det är en fröjd att läsa.
Till detta fantastiska bilder från Linnés egen tid.
Låt inte bokens tjocka format skrämma: Det går bra att läsa lite här och var (det gäller alla bra böcker!), njuta av bilderna som om de var goda praliner, städa lägenheten och fundera på orden! Till slut har du ändå läst boken.
Detta är enligt min mening, den ultimata boken om Linné och hans tid.
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Jag tänker på Linné : han som såg allt


  Köp boken som film på cdon: