bokrecensioner boktips

Havets stjärna

Författare: Joseph O'Connor
Genre: Historisk roman
Utgivningsår: 2002
ISBN: 9113012789


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Året är 1847, den stora hungersnöden som decimerade Irlands befolkning med två miljoner människor (döda och utvandrade) är på väg mot sin kulmen. Ombord på fartyget Havets stjärna finns en samling människor som på mystiska sätt är länkade till varandra. Bland andra en avskydd irländsk adelsman, en kåkfarare som ljuger sig fram i livet samt en rättrådig amerikansk journalist som gjort flera misslyckade försök att slå sig på den litterära banan. Och en mördare går lös på båten ... Havets stjärna stävar vidare mot det förlovade landet, men precis som i Mobergs utvandrarepos så dör många av passagerarna av sjukdomar och undernäring på vägen. Och väl framme får de erfara att de är lika lite välkomna i Amerika som i det land de lämnade i desperation."Båtflyktingarna" har lämnat en katastrof för att segla in i en annan. Detta är en roman om en av Europas stora historiska tragedier. Men det är också en roman som underhåller och parodierar, leker med stilar och litterära grepp. Avslöjandena är lika många som de är överraskande, precis som i en roman av Charles Dickens (som för övrigt är en av romanens bipersoner).

Medelbetyg: 4,5 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Havets stjärna :
2007-05-20 00:27
En rik roman med flera stilar och berättarperspektiv. O'Connor ger oss historiska fakta om den stora hungernöden på i Irland under mitten av 1800-talet, som fick till följd (förutom svältdöd) att ett stort antal irländare emigrerade till Nordamerika. Och han gör det utan att föreläsa eller moralisera.
Men det handlar om annat också. Vi får träffa personer ur flera samhällsskikt och i många olika sammanhang, med Svälten som gemensam nämnare. Och det är bra personskildringar författaren ger oss. Ingående, djupa och trovärdiga.

Det är inte (bara) en mörk historia. Vissa partier är roliga, och jag gillar särskilt ett par dialogdrivna avsnitt som är lysande.
Dock sackar det lite strax efter mitten, och detta hindrar "Havets stjärna" att dra in full pott.
Betyg 4
2009-01-13 21:48
Jag är så imponerad av denna bok!
Så skickligt, snyggt och intelligent uppbyggdoch ger en känsla av dokumentär...
otroligt tung sominbunden men aldrig tråkig...njutbar litteratur!
Betyg 5
2009-08-30 01:08
Den är skriven som en gamal klasiker, underbar språk och intressanta personligheter. Detta är inte villken bok som helst utan en riktig stor roman, med en riktigt bra historia, och även lärorik historisk bok
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Havets stjärna
Liknande böcker:
En vilsen själ
 G. Redin
Ensam i världen
 M. Sandemo
Nickelpojkarna
 C. Whitehead
Aldrig ensam
 Å. Hellberg
De ofrälsta
 R. Harris
Inte utan min syster
 Å. Hellberg
Bara en mor
 R. Jacobsen