bokrecensioner boktips

Maisie Dobbs

Författare: Jacqueline Winspear
Genre: Deckare
Ämnesord: krig, historia, kärlek, spänning
Utgivningsår: 2006
ISBN: 9172637870

Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

För alla som älskar Agatha Christie och Alexander McCall Smith kommer nu Jacqueline Winspears böcker om Maisie Dobbs. Handlingen utspelar sig på 1930-talet i London och Maisie Dobbs är en ung, modig privatspanare som med sin intelligens och klokhet löser fall som polisen går bet på.

Unga, modiga Maisie Dobbs har nyligen startat sin egna privatdetektivbyrå i London. Året är 1929 och Maisie är på många sätt en ovanlig person. Hon är kvinna och privatspanare och hon började sin bana med att arbeta som tjänsteflicka i ett aristokratiskt hem i London. Tack vare sin husmors försorg, som såg att flickan hade läshuvud, fick hon studera i Cambridge och tog sedan tjänst som sjuksköterska under första världskriget. Där träffade hon en läkare som blev hennes stora kärlek men han försvann under kriget. Detta gör att Maisie, trots sin ungdom, besitter en visdom, erfarenhet och styrka som kommer väl till pass i hennes första fall. En krigsveteran dör plötsligt efter att ha skrivit över alla sina tillgångar på ett hem för krigsskadade unga män. Maisie kontaktas av mannens svåger som misstänker att hans hustru är otrogen och vill att Maisie ska skugga kvinnan. Det visar sig att hon i själva verket varje dag reser med bussen till den plats där hennes bror ligger begraven.


Medelbetyg: 3,62 (8 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Maisie Dobbs :
2007-04-29 16:45
En fängslande bok om den facinerande och kloka Maisie Dobbs. Gillade verkligen dom beskrivande historieskildringarna som tar en tillbaka till London i början på 1900-talet.
Betyg 4
2008-04-03 11:24
Charmig och trevlig bok. Vi befinner oss i London 1929 och får Maisies liv berättat från år 1913. Om hennes kärlek till Simon och om första världskriget då hon var sjuksköterska i Frankrike. Billy som blir hennes medhjälpare. Om Maurice hennes mentor och Lady Rowan Compton hennes välgörare. Myspys.
Betyg 4
2008-05-12 11:30
Mysig liten sak det här. Har egentligen läst för många engelska deckare och för många historiska romaner om världskrigen, men en blandning av det två var ändå lite nytt. Inte direkt spännande, men hela tiden behaglig läsning.
Betyg 3
2009-04-28 14:05
Jag kan varmt rekommendera denna bok som är en fin tidsskildring
av både tiden före och efter första världskriget. Boken känns realistisk, osentimental och ger en hel del visdomsord till varje läsare om vad som är viktigt i livet! Boken innehåller också både skildringar av slagfälten i
Sommes i Frankrike och den engelska landsbygen i Kent kring denna tid.
Jag kommer genast att ge i mig i kast med de två andra böcker som kommit ut - Med lätta bevis och Lögnen. Ytterligare en bok på gång som snart finns utgiven på engelska.
Betyg 5
2009-07-10 13:08
Mycket trevlig sommarläsning, både intrigmässigt och som en väldigt lyckat tidsskildring.
Betyg 4
2009-08-20 14:06
Året är 1929 och handlingen utspelar sig i London där Maisie Dobbs precis startat en privatdetektivbyrå. Boken har två huvudspår, dels får läsaren följa Maisie i hennes arbete som privatdetektiv. Men vi får också lära känna Maisie och de personer som står henne nära. Läaren få bland annat veta hur det kommer sig att en flicka som började in karriär som tjänsteflicka startar en egen privatdetektivbyrå.
Detta är en bok som jag skulle beskriva som lagom. Den är inte dålig men den är inte heller något utöver det vanliga. Enligt min uppfattning beskriver författaren miljöerna och tidsandan på ett trovärdigt sätt. Även porträttet av Maisie är övertygande, det känns som att jag lär känna henne. Tyvärr finner jag inte bokens handling speciellt intressant vilket drar ner helhetsomdömet.
//www.ordblogg.xpedition.nu
Betyg 3
2010-05-20 08:15
Charmig bok om Maisie som lever under början av 1900-talet. Man får följa henne från att hon startar sin detektivbyrå för att sedan gå bakåt i tiden och få en inblick i vad hon gjort innan. Härlig skildring!
Betyg 3
Liknande böcker:
Mannen i fönstret
 K. Dahl
Morden i Baronville
 D. Baldacci
Under radarn
 L. Child
Du måste dö
 P. James
Koka björn
 M. Niemi
Morden i Vaxholm
 M. Franzén
En tavla för mycket
 M. Sylvan
Samma Författare: