bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Smittans tid : en förf..
 P. Giordano
SAS Ghost Patrol: brit..
 D. Lewis
När folkmordet kom til..
 T. Bodström
Brittiska imperiet upp..
 D. Harrison
Pratbubblan!
 S. Hegerfors
Dödgrävarna
 R. Barth
Ora et labora: Varnhem..
 .
Trettioåriga kriget
 D. Harrison
Sveriges medeltid
 D. Harrison
Den osannolika mördare..
 T. Pettersson

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerLinné i Uppsala

 
Författare: Helena Harnesk
Genre: Fakta
Ämnesord: filosofi, natur, historia, kultur, vetenskap, liné, uppsala
Utgivningsår: 2006
ISBN: 9789173828
 
Lärorik:  8

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Carl von Linné bodde och arbetade större delen av sitt liv i Uppsala. Hit kom han 1728 för att skriva in sig vid universitetet och här dog han femtio år senare som världsberömd professor.

Den miljö där Linné skapade sina storverk har sällan fått någon konkret beskrivning. Men i denna bok träder 1700-talets Uppsala fram med de människor och miljöer som omgav Linné - hans familj, hemmet, Botaniska trädgården (Linnéträdgården), samtida vetenskapsmän som Anders Celsius, Johan Ihre och Nils Rosén von Rosenstein, universitetets institutioner, studenterna i sina kammare och de som arbetade i verkstäder och handelsbodar.

Vi möter människan Linné. I hans rika personlighet rymdes skarp iakttagelseförmåga, charm, systematisk begåvning, obegränsad arbetskapacitet och ett stort behov av bekräftelse på att han var den störste av botaniker.

Helena Harnesk har arbetat i många år som antikvarie på Upplandsmuseet i Uppsala och har beskrivit stadens historia i flera böcker och utställningar. Hon är en uppskattad populärvetenskaplig föreläsare och leder stadsvandringar med temat 1700-talets Uppsala.

Medelbetyg: 4 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Linné i Uppsala :


axel-nelson 2007-04-19 00:14
Ännu en i den stridande jättefors av böcker om vår berömda 300-åriga flowerpower-kung. Denna gång med betoning på hans tid i Uppsala.
Det är en liten, läckert illustrerad skrift som nästan enbart behandlar hans liv och verksamhet i Uppsala, närmare bestämt den östra sidan om Fyrisån. Man får veta mycket om hur Linnés hem och omgivningar såg ut. Det var en stad som förlorat alla sina viktigaste vetenskapliga verk i en stor brand 1702 och som ännu inte hade hämtat sig ur ruinerna när Carl Linnaeus (som han hette före adlandet) kom dit ett par decennier senare och som ännu mest liknade en förvuxen bondby med träkåkar med grästak och stall och stior på bakgårdarna. Men det kom att bli en stad som tack vare Linné fick en remarkabel blomstringstid (i ordets dubbla betydelse - Linnè tiodubblade antalet växtsorter i dåvarande botaniska trädgården /idag Linnéträdgården/) och lokade dit studenter från hela världen.
Det är en lättläst och trevlig liten bok, som kanske mest lämpar sig för
folk som gillar Uppsala eller som är Linnénördar.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Linné i Uppsala


  Köp boken som film på cdon: