bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Ett kort uppehåll på v..
Liknande böcker:
Ora et labora: Varnhem..
 .
Trettioåriga kriget
 D. Harrison
Sveriges medeltid
 D. Harrison
Den osannolika mördare..
 T. Pettersson
Stormaktens undergång
 D. Harrison
Svensk seriehistoria -..
 U. Granberg
Dackefejden Det sora u..
 T. Blom
Röd hungersnöd Stalins..
 A. Applebaum
Möten i monsunen
 I. Ottosson
BOKEN OM alga
 J. Wilhelmsson

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerFriare kan ingen vara

 
Författare: Göran Rosenberg
Genre: Fakta
Ämnesord: politik, historia, kultur
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9100102229
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Vad har hänt med Amerika? är en fråga som många ställer sig idag. Vilka idéer är det som driver Amerika? var den fråga som Göran Rosenberg ställde sig i sin bok Friare kan ingen vara, som när den första gången utkom i början av 1990-talet väckte stor uppmärksamhet. ''''Nittiotalets viktigaste bok'''', skrev en svensk kritiker. ''''The best book about America written by a European in recent years'''', skrev en amerikansk kritiker.

Friare kan ingen vara är en kombination av reportage och idéhistoria, berättelse och reflektion; en bok som ger perspektiv på Amerikas agerande i världen och på hemmaplan, som sätter in rasismen, isolationismen och antikommunismen i ett spännande historiskt perspektiv.

När friare kan ingen vara nu ges ut på nytt är det i en uppdaterad och utvidgad utgåva med bland annat ett nyskrivet kapitel där Göran Rosenberg följer den amerikanska idéns metamorfoser i den turbulenta tiden efter den 11 september 2001.Medelbetyg: 3,5 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Friare kan ingen vara :


marta153 2007-02-28 20:38
Varför är USA som det är? För oss svenskar och europeer kan USA te sig som Ett Mycket Märkligt Land, där geväret och Gud är det som styr. Är det verkligen sant det jag hör på tv om landet i väster, eller är det bara fördomar? Efter att ha tragglat mig igenom denna ganska tunglästa bok förstår jag lite bättre varför USA är som det är, även om jag inte tycker om det.
Betyg 3

helix 2007-06-12 21:33
Rosenberg ger en historisk överblick - eller snarare tränger han in i USA:S historia och tillblivelse. Noggrant, med frågan "Vad är Amerika?" som ledstjärna. Svaret blir: En idé. En idé om att alla har samma chans att lyckas, ingen är förmer än någon annan. Men han resonerar också över om det verkligen är så. Och om idén nu inte bör omformuleras.

"Friare kan ingen vara" känns som en bra bok, skriven av en initierad författare. Men ibland tappar han mig. Kanske är jag inte koncentrerad, kanske beror det på att han inte uttrycker sig så väl alltid. Tidvis kommer retoriska frågor alltifrån svaren. Argumentringen blir ibland för lång.
Men andra delar är lysande, som det kapitel som tar upp slveriets "dilemma" och efterverkningarna av det sida vid sida med rasismen. Ett annat mycket lyckat stycke är det som handlar om det religiösa Amerika, TV-predikanter osv.
Sammantaget en mycket läsvärd bok som ökar förståelsen (men inte sympatin) för ett i stort sett obegripligt USA.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Friare kan ingen vara


  Köp boken som film på cdon: