bokrecensioner boktips

Skapande par

Författare: Whitney Chadwick & Isabelle de Courtivron
Genre: Biografi
Ämnesord: historia, kärlek, kultur, författare, claudel, virginia woolf
Utgivningsår: 2003
ISBN: 9789150103


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Biografier över konstnärer och författare har traditionellt presenterat en ensam individs strävan efter konstnärligt uttryck. I den originella boken Skapande par utmanar tretton välrenommerade kritiker dessa konventionella föreställningar med en serie essäer om konstnärs- och författarpar. Det spännande resultatet är en kombination av biografi och utvärdering av konstnärernas och författarnas arbete ställt i relation till partnerskapet. Läsarna får bland annat möta Frida Kahlo och Diego Rivera, Camille Claudel och Auguste Rodin, Anaïs Nin och Henry Miller och Virginia Woolf och Vita Sackville-West. Boken innehåller tankeväckande reflexioner om det artistiska kompanjonskapet, möjligheterna till innovationer och gränsdragningar, den konstnärliga identiteten och sexualitetens betydelse för skapandet. Flera av essäerna visar också hur både män och kvinnor blivit värderade i relation till sin partner.
Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Skapande par :
2007-02-27 22:57
Ganska småtrist genomgång av klassiska kärlekspar (påfallande ofta homo/bi-sexuella). Kända konstnärinnor/konstnärer, författarinnor/författare passerar i revy på en torr prosa.
När jag slölyssnat på radion har jag ofta på (ofta parodierad) litteraturkvinnoskånska hört om Vita Sackville-West och Virginia Woolf.
Nu vet jag åtminstone vad de hade ihopa. Och Frida och Diego körs ännu ett varv. Etc. Men boken duger som en referensbok om 1900-talets kultur och dessutom är den billig och tar liten plats i hyllan.
Betyg 3
Liknande böcker:
Vill du så kan du
 P. Ekwall
Jakten på Dawit
 M. Schibbye
Hit med flaskan! : han..
 E. Knyckare
Bernadotte för Sverige..
 H. Lindqvist
K
 K. Frostenson
Borstalpojken
 B. Behan