bokrecensioner boktips

Värsta mammans handbok

Författare: Kate Long
Genre: Roman
Ämnesord: humor, kärlek
Utgivningsår: 2006
ISBN: 9172637390

Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Ett år i tre generationer kvinnors liv...

Detta är berättelsen om 17-åriga Charlotte, hennes mamma Karen och mormor Nan. Ingen av dem kan riktigt fatta hur det blev som det blev. Varför måste allt vara så svårt? Varför måste löjliga små misstag få så katastrofala följder? När är man för gammal för att spy i en rabatt efter för mycket vodka? När är man för ung för att bli mamma?

Året är 1997 och Charlotte blir med barn. Dessutom får hon bra betyg, försöker blidka sin rasande mamma, lyckas ibland hindra sin mormor från att stoppa annat än bröd - som uppsatser och räkningar - i brödrosten, och träffar en trevlig pojke (mycket trevligare än den som gjort henne med barn).

Karen, hennes mamma, tror inte att det är sant. Charlotte skulle ju läsa på universitetet och göra allt det där som Karen aldrig fick göra för att hon var - gravid. Med Charlotte. Hon upptäcker också en familjehemlighet, tar hand om sin mamma Nan, vars tilltagande senilitet driver henne till vansinne, och försöker intala sig själv att det finns värre saker i livet än att bli mormor vid trettiotre. Om hon bara kunde komma på vad det skulle vara.

Nan själv tänker att alltihop nog ska gå bra, hon kan inte bli lika upprörd som sin arga dotter. Det finns annat som tynger henne, som det som hände hennes lillebror, han som drunknade i kanalen när hon var liten. Eller att inte veta var man befinner sig, det har på något sätt blivit mycket svårare än vad det borde vara.

Värsta mammans handbok är en hejdlöst rolig, klok och klarsynt berättelse om moderskap i alla dess former!
Medelbetyg: 3 (5 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Värsta mammans handbok :
2007-02-15 15:26
Här får man följa tre generationer och får förståelse för både barn och föräldrar. Den är både tragisk och riktigt rolig.
Betyg 4
2008-10-16 13:13
Lättläst underhållning
Betyg 3
2008-11-09 10:55
Boken är skriven ur tre synvinklar (Ni kan aldrig gissa vilka...), och det blir smått rörigt i början eftersom det inte står i början av varje stycke vem det är. Men efter ett par cirka 70 sidor vänjer man sig. Jag läste först med "olika röster" för varje människa men slutade när jag kom på att jag hade läst mormoderns stycke med tonårsrösten.
Berättelsen saknade handling, förutom Charlottes graviditet var det ingen röd tråd. Det var ingen sådan bok som man inte kan lägga ifrån sig, men den var ändå inte dålig.

Äsch, för att säga som det är:
Det är en sån bok som du inte ångrar att du läst men som bara fastnar i någon vecka efteråt på sin höjd.
Betyg 2
2009-04-26 19:26
Värsta mammans handbok var inte riktigt vad jag hade väntat mig, trodde att boken skulle vare rolig men istället var det helt seriösa historier ur tre kvinnors liv, tre mödrars liv. Det var en bra bok men den var lite rörigt skriven, det var svårt att veta vem av de tre kvinnors historia man läste, men förutom det så var det en helt ok bok.
Betyg 3
2014-05-14 10:41
En roman om tre generationer som stundvis var lite smårolig men betydligt seriösare än jag väntat mig. Trodde mer den skulle vara en "rolig" story, men man fick följa dessa tre kvinnor i med- och motgångar. Håller med de övriga om att det var lite rörigt att komma in i vem det var som tänkte eftersom varje stycke var en ny person och det aldrig stod, men man vande sig.
Betyg 3
Liknande böcker:
Kirke
 M. Miller
Spärrad gräns
 G. Gränström
Insekt
 C. Castillon
Sångfågeln från Milano
 A. Kullenberg
Misstagens bok
 S. Bjerg
Amado Mio
 P. Pasolini
Fiskande kattens gata
 J. Földes
Ensam tant i Ryssland
 L. Linderborg