bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
10 skäl att vänta Jesu..
1001 cocktails
1001 frågor om Harry P..
49 X Ingmar Bergman
ABSOLUT KUL Sveriges r..
Anorexia och Bulimia N..
Barn skriver till Tomten
Barndomlandet - Tripp..
Barnkammarboken Sagor
Liknande böcker:
Smittans tid : en förf..
 P. Giordano
SAS Ghost Patrol: brit..
 D. Lewis
När folkmordet kom til..
 T. Bodström
Brittiska imperiet upp..
 D. Harrison
Pratbubblan!
 S. Hegerfors
Dödgrävarna
 R. Barth
Ora et labora: Varnhem..
 .
Trettioåriga kriget
 D. Harrison
Sveriges medeltid
 D. Harrison
Den osannolika mördare..
 T. Pettersson

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerNaturens spegel

 
Författare:
Genre: Fakta
Ämnesord: natur, historia, kultur, kultur, konst, måleri
ISBN: 9171007334
 
Romantik:  7
Lärorik:  6

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Medelbetyg: 4 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Naturens spegel :


axel-nelson 2007-02-10 19:12
Över två kilo tung, 310 sidor i stort format, utställningskatalog, 295 kronor i Nationalmuseums butik (+ frakt cirka 120 kr om man ber dom skicka den), Nordiskt naturmåleri 1840-1910. Boken kan beställas här:
http://www.nationalmuseum.se/NMTemplates/NMPage____2393.aspx

Här finns många av Nordens största målare samlade i en diger volym. De många texterna läser jag kanske senare - om jag köper Bachs Julaoratorium, vill jag ju inte att vartannat stycke på skivorna ska utgöras av lärda utläggningar!
Liksom Bachs musik klarar sig god konst utan utläggningar (vilket enligt moderna konsthallschefer är ett tecken på att god konst är skit!). Om man som jag, inte kan cykla till jobbet utan att kolla in molnen, eller åka lokaltåget till Malmö utan att njuta av de fula och vackra vyerna på andra sidan fönstret, cykla i en Sjællandsk skog en mulen höstdag utan att titta på träden och lyssna på knarret under cykelhjulen, så talar konstnärerna från 1800-talets andra hälft till mig.
Vi har det gemensamt, att vi ser verkligheten och tolkar den med våra alla våra sinnen och kunskaper - nyfikna som (dagsaktuelle!) Linnè stultande omkring på nån Småländsk äng.

Från den tjocka bokens bilder slår den råa fuktkylan från Lauritz Rings "Töväder", bruset dånar mot en från Fanny Churbergs "Vattenfall" och så den geniale Akseli Gallen-Kallela som ständigt hittar på briljanta lösningar. På en målning av en sjö, låter han grå-grunderade målarduken lysa igenom omålad i de matta stråk där vinden krusar sjön, medan de blanka stråken speglar molnen - det är bara så smart!

(Det är annat än den dagiskonst som blivit allenarådande på dagens konsthallar! Jag menar; Vem fan bryr sig om konstens motsvarigheter till Darin eller Vikingarna om hundra år, när det finns Bach och Santana eller för den del Rydè! Allt är inte skit idag; Lena Cronqvist blev med tiden en underbar konstnär, Dan Wolgers har några briljanta saker bland den skit han producerat och amerikanen/britten David Hockney tillhör dem som kommer att leva länge.)

Att se på äldre måleri och bra modernt måleri är ett bra och synnerligen behagligt sätt, att lära sig att uppleva verkligheten med alla sinnen. Precis som en god bok (gärna med konstbilder i!).
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Naturens spegel


  Köp boken som film på cdon: