bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
SAS Ghost Patrol: brit..
 D. Lewis
När folkmordet kom til..
 T. Bodström
Historiens största spi..
 G. Wall
Brittiska imperiet upp..
 D. Harrison
Pratbubblan!
 S. Hegerfors
Dödgrävarna
 R. Barth
Ora et labora: Varnhem..
 .
Trettioåriga kriget
 D. Harrison
Sveriges medeltid
 D. Harrison
Den osannolika mördare..
 T. Pettersson

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerBlodbadets år

 
Författare: Julian Thompson
Genre: Fakta
Ämnesord: krig, historia, kultur, spänning, första världskriget, somme, verdun, krig
ISBN: 9100111481
 
Spänning:  4
Lärorik:  8
Sorglig:  8

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Fotografier, ögonvittnesskildringar, kartor, dagböcker, telegram, militära dokument, en parlör, propagandaaffisch, skisser och brev - tillsammans ger de en förfärande inblick i livet och döden i skyttegravarna under första världskriget. Över 30 faksimilföremål, som hittills bara visats på museer eller legat dolda i arkiv, skildrar tillsammans med korta texter huvudmomenten i utvecklingen på västfronten 1916 ¿ ett litet, mycket talande, stycke modern krigshistoria. När Europas unga män i augusti 1914 med entusiasm tågade ut i fält, hade det inte varit något större krig på kontinenten under hundra år. Under denna fredliga tid hade emellertid artilleriteknikens kapacitet fördubblats och kulsprutan fullkomnats. Faktum var att anfall och försvar blivit jämstarka. Redan efter några månader låstes därför fronten genom Europa i en orörlig skyttegravslinje. Ett år senare hade över två miljoner franska, engelska och tyska offer krävts. Och fronten låg kvar.

Medelbetyg: 4 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Blodbadets år :


axel-nelson 2007-01-26 23:51
Om det amerikanska inbördeskriget (med nyheter som telegraf, fångläger, järnvägstransporter, kulsprutor och taggtråd) var det "sista gamla kriget och det första moderna kriget", eller om det är första världskriget (med mord på civila, tanks, flygmaskiner och ridande kavalleri) som förtjänar detta epitet - kan diskuteras. Men det sistnämnda kriget fascinerar mig enormt och det känns på något vis mer närvarande än det andra världskriget.
Nåväl, denna kassett med en fin bok tar upp de värsta drabbningarna. De vid Somme och Verdun, i korta texter med unika foton.
Ur bokens många fickor kan man dra ut faksimiltryck av soldatbrev (komplett med kuvert!), en stridspilots loggbok, en fransk värvningsaffisch, en soldat parlör (hur säger man "Fånge? Jag??" på franska; etc.
Visst, man kan sakna hemmafrontens dokument - men kvinnornas och föräldrarnas ängslan och sorg kanske inte har gett så mycket dokument - men en brist är det. Trots det, ett bra betyg åt ännu en bok som levandegör kriget som utplånade en hel generation i flera länder nära vårt land och som indirekt orsakade ett ännu värre krig.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Blodbadets år


  Köp boken som film på cdon: