bokrecensioner boktips

Alberte och Jakob

Författare: Cora Sandel
Genre: Roman
Ämnesord: depression, historia, kärlek
Utgivningsår: 1926
ISBN: 9789100174217


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Inga böcker har fått en sådan hängiven skara läsare som böckerna om Alberte. När de första gången kom ut i Sverige (mellan 1927-1940) talade man om ett Cora Sandel-sällskap: en stor grupp unga kvinnor som identifierade sig starkt med Alberte, som tyckte att de kunde känna igen sig i hennes liv och upplevelser. Böckernas osedvanliga förmåga att skapa inlevelse och dess djupa allmänmänsklighet har gjort dem till en av de verkligt stora och tidlösa klassikerna - de har betecknats som ett av världslitteraturens mest levande kvinnoporträtt. Cora Sandel skildrar i den här delen Albertes uppväxt i en instängd och borgerlig miljö i Nordnorge vid sekelskiftet.
Medelbetyg: 3,67 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Alberte och Jakob :
2004-02-16 22:44
Första delen en i en triologi om Alberte. Har bara läst den första och delar av den andra, "Alberte och friheten", men gillade Sandels sätt att skriva skarpt. Huvudteman är isolering och längtan.

I kort handlar boken om Alberte som bor i en lite isolerad by i nord Norge runt sekelskiftet. Vintrarna är ensamma och långa och Alberte fryser alltid. Albertes familj lider av ekonomiska problem dock endast från överklass till medelklass, men kanske är just det jobbigare än något annat. Vilket fall somhelst tär detta på familjen och interna problem blandas med yttre...
Läs den.
Doh vilken tarvlig recension, skriver om den snart
Betyg 4
2018-12-21 06:57
Till en början öppnar boken en ny och skimrande magisk värld. Författaren målar upp sådana vackra bilder, och allt är återgiven med en mjuk finkänslighet. Under läsningen förlorar dock boken lite av sin glans för mig, eftersom det är trögt, och det händer så väldigt lite. Precis som Alberte så läntar jag efter att hon ska ta tag i själv, göra något.
Ändå fantastisk läsning.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Alberte och Jakob
Liknande böcker:
En hund begraven
 S. Bennett
Beskyddaren
 S. Scarrow
Det löftet du gav
 E. Rydsjö
Sinnenas tid
 A. Ernaux
En flickas memoarer
 A. Ernaux
Elizabeth Finch
 J. Barnes