bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Södra Oran
 I. Eberhardt
En bön för tjernobyl
 S. Aleksijevitj
Homo Deus - en kort hi..
 Y. Harari
The Economics of Casin..
 D. Walker
Who-ology
 C. Scott
Factfulness
 H. Rosling
Tidens historia
 T. Berg Eriksen
Rummet, tiden och männ..
 G. Clark
Farewell to Reality: H..
 J. Baggott
Scener från hjärtat
 M. Ernman

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerSvensk Smak : Myter Om Den Moderna Formen

 
Författare: Zandra Ahl & Emma Olsson, Anna Kleberg
Genre: Fakta
Ämnesord: Kultur, filosofi
Utgivningsår: 2002
ISBN: 9173249270
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


De senaste åren har svensk formgivning och design blivit en viktig exportvara, och över världen sprids bilden av svenskarna som ett folk med en enhetlig smak, ett folk bestående av vackra och blonda människor som älskar ljust trä och stilfullt, enkelt glas. Men vad är det som avgör om formgivning är bra eller dålig? Varför anses en banangunga av nät vara sämre design än en stramt formgiven stol i formpressat trä? Svensk smak visar att det oftast inte handlar om bra eller dålig design, utan om vem som har makt att bestämma och sätta upp reglerna. God smak är att följa dessa regler, dålig smak är att bryta mot dem. Den Goda Smaken tillhör bara ett fåtal. Smak handlar också om män och kvinnor. I formgivningskretsar vill ingen låtsas om sambandet mellan kön och smak. Men fortfarande står män för det som har status - de rena linjerna, det stort anslagna - medan kvinnors formgivning ofta reduceras till dekorativt pyntande, vare sig det handlar om formelitens tävling Utmärkt Svensk Form eller det populära TV-programmet Äntligen hemma. Svensk smak vill visa att det finns en annan smak, andra smaker. Det finns ett annat Sverige.

Utdrag ur boken:
Att köpa samma begagnade knasprylar bara för att de är söta eller vackra och ställa dem på en virkad duk på teven är inte godkänt. Att köpa en hästensäng bara för att det ger status är inte tillåtet, inte heller dyra sportbilar eller pråliga juveler. Då har man inte kulturellt kapital. Vad och hur man shoppar visar vilken smak man har och alltså vem man är. Och koderna är mycket hemliga, systemet finns till för att stödja den maktstruktur som bygger på och är beroende av smak.

Medelbetyg: 4,25 (4 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Svensk Smak : Myter Om Den Moderna Formen :


lillamy 2003-10-15 11:39
Jag tyckte boken tog upp ett intressant ämne, nämligen svensk form. Vad är det som gör att viss design anses "finare" än annan. Den handlar även om manligt och kvinnligt i formen vilket jag tyckte var mycket intressant.
Betyg 4

marta153 2006-12-16 16:39
Den enda boken jag har hittat som vågar vara kritisk mot begreppet "svensk form". Sticker verkligen ut hakan och delar ut rejäla kängor till Kultursverige. Extra plus för att författarna vågar ta upp genusfrågan!
Betyg 4

cerip 2009-01-17 16:53
Avlivar effektivt och smart myter om form som snällt opolitiskt område som bara lever för funktion och nån slags evig skönhet. Visar hur form som allra sämst kan vara nästintill religiöst förtryckande och elitistiskt. Uppmanar till debatt, analys, konsumtion och arbete med form som bl.a. är medveten om sin problematik och inte överdriver sitt värde.
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Svensk Smak : Myter Om Den Moderna Formen


  Köp boken som film på cdon: