bokrecensioner boktips

En armé av barn

Författare: Evan H. Rhodes
Genre: Historisk roman
Utgivningsår: 1978
ISBN: 9186102028


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Det var en av de sällsammaste ungdomsrörelser världen någonsin bevittnat - det korståg av tusentals barn som i början av 1200-talet drog ut från Frankrike och Tyskland med Jerusalem som mål. Dessa barn - många av dem var bara sju, åtta år, ledaren själv endast tio - hade en orubblig gudstro och trodde att de med sin kärlek kunde bringa världen till frälsning. Ingen av dem förde vapen.
Deras oändligt långa marsch blev tragisk: när de få överlevande nådde det heliga landet var det för att möta det öde ingen tro tycktes hjälpa mot - de blev slavar os saracenerna. Eller ännu värre: de utvaldes till att "uppfostras" till de fruktade assassinerna, kristenhetens värsta fiender!
Det är en gripande berättelse om ung ljus tro på det rätta och det rena - och hur den drabbas av ondskan, personifierad av den brutale slavhandlaren Frizio. Och allt eftersom de små värkande fötterna vandrar mot det drömda målet skiftar miljöerna från det pastellsvala Frankrike över det solmjuka Italien till Afrikas brännande öknar och lastfulla karavanserajer.
Medelbetyg: 2 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av En armé av barn :
2007-01-09 21:31
Det här är något av det absolut sämsta jag har läst.
Temat - ett ur verkligheten hämtat korståg av barn under 1200-talet - verkade lovande, och jag ser oändliga möjligheter hur det kunde exploateras. Men Rhodes väljer det sämsta: han framstår som lika fanatiskt religiös som dessa tiotals tusen ungar.
Han har skrivit en pekoral, med religionen som ursäkt och det skiner igenom att han är så j-vla stolt för att han själv rest hela vägen för sin grundliga research. Man kan riktigt se hur storögd han var när han kom till Jerusalem.

Jag önskar någon annan kunde skildra denna tragedi på ett mer... jordnära vis! Enligt Rhodes nådde 2(!) av 20000 barn från Köln Jerusalem. Vilket slöseri av liv.

Och att trycka "En armé av barn" är slöseri på papper.
Usch! Läs den inte!
Betyg 1
2007-07-16 16:50
Håller inte med ovanstående. Jag tycker boken var bra, inte värd en femma men helt klart en tre. Jag tycker att det var en bra skildring av det tragiska öde som dessa barn var med om. Jag tycker också att det var overkligt att bara två kom fram till Jerusalem, men boken var läsvärd.
Betyg 3
Liknande böcker:
Härskaren
 S. Scarrow
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
Cilkas Resa
 H. Morris
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Robin Hood
 J. McSpadden
Myteriet på Bounty
 C. Nordhoff
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Lammet och stormbocken
 H. Linderholm