bokrecensioner boktips

Väktarsax

Författare: Bo R Holmberg
Genre: Deckare
Ämnesord: mord, historia
ISBN: 9150105469


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Det är 1886 i köpingen Örnsköldsvik. Poliskonstapel Gustav Morell hittar sin vän och kollega brutalt mördad med en väktarsax. Det är ett välplanerat mord. Fyrtio år tidigare löste Gustavs far en rad mordfall, nu är det han som sätts på prov – i en ny tid då bondesamhället fått ge vika för industrialiseringen.

Bo R Holmberg fortsätter sin krönika om brott och straff, det här är hans fjärde historiska kriminalroman. För den första romanen ”Liemannen” tilldelades han omedelbart Flintyxan, pris för årets bästa historiska kriminalroman.

Medelbetyg: 2 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Väktarsax :
2006-12-05 09:25
Varför skriver folk deckare? Varför skriver de inte "vanliga" romaner? Frågan blir högaktuell när jag läser Bo R Holmbergs Väktarsax, som utspelar sig i Örnsköldsvik med omnejd 1886. De historiska miljöerna behärskar Holmberg, och de är bokens stora behållning, men varför blanda in ett mord?

Nåväl, en poliskonstapel hittas mördad och sedan dör ett antal personer till innan Gustav Morell och hans kollegor löser gåtan. Mordgåtan känns som utanpåverk och tyngs dessutom av en påträngande politisk korrekthet. En av poliserna är nämligen tattare, vilket ger honom möjligen dubbla lojaliteter och viss "medfödd" kännedom om tjuveri. Men det känns ganska anakronistiskt och en smula krystat.

Sammantaget är det en lättläst och underhållande bok som Bo Holmberg har skrivit. Miljöerna är spännande och levande, och hade det inte varit för mordgåtan hade jag definitivt uppskattat boken mer. Och samma sak med huvudpersonen. Vidsynta liberaler utan fördomar är sällsynta idag. I Örnsköldsvik, anno 1886, lär de ha varit lika vanliga som hönor med tänder.
Betyg 2
Liknande böcker:
Klippdockan
 R. B. Parker
Sherlock Holmes versus..
 A. Conan Doyle
De som dör först
 A. Marinina
Stjärnfall
 F. Mellvig
Liket i biblioteket
 A. Christie
Ödesmark
 S. Jacksson
Innan molnen kommer
 M. Jungstedt