bokrecensioner boktips

Den lilla hästen

Författare: Thorvald Steen
Genre: Historisk roman
Utgivningsår: 2002
ISBN: 9113012029


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En berättelse om de sista dagarna i Snorre Sturlassons liv. Om en åldrande man som stöter bort alla omkring sig. Den enda han känner närhet till är en liten häst med ett stort namn - Sleipner. Snorre var en av litteraturhistoriens stora skalder. Men mindre känt är kanske att han var en kontroversiell politiker, som gick en våldsam död till mötes. Den lilla hästen är en blandning av thriller och psykologisk skildring av en själsligt jagad man, fångad i sin skröplighet precis innan han gick in i historien.

Thorvald Steen är en av Norges främsta författare. Han har blivit internationellt känd för sina historiska skildringar som Don Carlos och Giovanni.
Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den lilla hästen :
2006-11-02 12:53
De sista dygnen i Snorre Sturlassons liv. Övergiven - förrådd - av alla(?).
Klart att en roman som i tid spänner enbart över fem dagar har många tillbakablickar. Så även i "Den lilla hästen". Dessa tillbakablickar ger oss en bild av Snorre, hans livsgärning (främst som mäktig politiker - mindre som skald), hans närmaste och hur förhållandena till dem förändrats.
1200-talets Island (och Norge) var en brutal värld. Författaren lyckas absolut förmedla detta och alla mord och dråp skildras på ett osentimentalt sätt.
Men en del beskrivningar blir lite långa och tråkiga, och känns mer än en gång som utfyllnad till huvudhistorien. Det drar ner helhetsintrycket något.

Intressant bok om en människa (Snorre) som jag inte vet särskilt mycket om egentligen. Nu vet jag lite mer.
Betyg 3
Liknande böcker:
Härskaren
 S. Scarrow
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
Cilkas Resa
 H. Morris
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Robin Hood
 J. McSpadden
Myteriet på Bounty
 C. Nordhoff
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Lammet och stormbocken
 H. Linderholm
Samma Författare: